backgr

Сряда, 01 Декември, 2021
АВАНТЮРИН - ВИЗИТКА

Авантюринът (понякога наричан авантюринов кварц) е разновидност на кварца с микроскопични люспести включвания от определени минерали, което му придава характерен ефект на метално проблясване или блещукане. Ефектът е познат под името авантюринисценция.

320_03_2917_red_aventurine 320_03_2931_blue_aventurine_beads 320_03_2926_green_aventurine
  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА АВАНТЮРИНА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

SiO2

силициев двуокис

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

7 (според някои източници 61/2)

ЦВЯТ

най-често в нюанси на зеленото

също така в нюанси на червено-кафяво, златисто-кафяво, кремаво-бяло, синьо, сиво

ПЛЕОХРОИЗЪМ

не се наблюдава

ПРОЗРАЧНОСТ

полупрозрачен до непрозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

авантюринисценция

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.64 – 2.69 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

тригонална

ЦЕПИТЕЛНОСТ

няма

ЛОМ

мидест, крехък

НАХОДИЩА

Бразилия, Индия, Австрия, Русия, САЩ, Танзания и др.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Името на авантюрина произлиза от италианското "a ventura" (случайно), описващо случайния характер на получаването на определен тип стъкло в началото на XVII век във Венеция, (остров Мурано) което стъкло проявява същия ефект на пробляскващи микроскопични отражения. Случаят е уникален с това, че естествен материал е именуван по своята имитация, създадена от човека.

Авантюринът се причислява към микрокристалинните форми на кварца, т.е. съставен е от микроскопични сраснали се кристали, които не могат да се видят с просто око. Поради тази причина често може да се прочете, че е кварцит - скала, изградена от миниатюрни кварцови кристали с разнообразни включвания от други минерали.

Зеленият авантюрин (най-често срещан) дължи цвета си на включвания от фуксит - зелена слюдоподобна разновидност на минерала мусковит, съдържаща хром (Cr) като главен оцветяващ агент. Основните количества зелен и синьо-зелен авантюрин се добиват в Индия.

320_03_2904_thumbled_green_aventurine 250_03_2890_green_aventurine_pendant 320_03_2912_green_aventurine_cabochons

Когато включванията са от минералите хематит и/или гьотит, цветът на авантюрина е червеникаво- до жълто-кафяв.

Поради липсата на прозрачност авантюринът рядко се фасетира и почти винаги се среща под формата на кабошони и заоблени мъниста. Понякога се използва за изработка на фигурки или други декоративни изделия.

Вази от авантюрин от различни епохи (от древността до по-нови времена) и с различни размери са експонирани в Ермитажа в Санкт Петербург - Русия.

На пазара на накити често се предлагат имитации на авантюрина, без значение, че самият той не е от най-скъпите полускъпоценни камъни. Най-често става въпрос именно за авантюриново стъкло, основно в кафяв и в тъмносин нюанси.

320_03_2965_blue_aventurine_and_glass_imitation

Въпреки факта, че създадените от човека имитации понякога изглеждат даже по-ефектно от естествения материал, не е коректно тяхното предлагане вместо естествени минерали и скъпоценни камъни, тъй като те не носят съответните качества, определящи имитираните минерали и камъни като скъпоценни и благородни. Повече за имитациите на различните скъпоценни камъни  в бижутерията и извън нея, както и за начините за тяхното разпознаване можете да прочетете тук.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

aventurine sterling silver pendant 350

Към всички бижута с авантюрин от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Рак (основен)

Везни (допълнителен)

Месец от годината

август

 

Планета:

Венера

според други източници - Меркурий, Марс (в зависмост от цвета)
Годишнина:

според някои източници - осма

Авантюринът е обгърнат от много мистика и народни поверия, въпреки че за него липсват митове или легенди от древността.

За зеления авантюрин се смята, че е камък на щастието и късмета. Понякога е наричан "четирилистна детелина" на минералното царство. Съществува поверие, че ако играете хазарт или си купувате фиш от лотария трябва да имате зелен авантюрин в левия джоб.  Също така се приема, че усилва възприятията  и творческото виждане. На изток определят зеления авантюрин като камък на  сърдечната чакра.

Синият авантюрин се възприема като камък на Телеца и камък който отваря чакрата на третото око. Той е мощен  ментален лечител, усилващ виталността и позитивния мироглед.  Подпомага самодисциплината и укрепва вътрешната сила.

Жълтият авантюрин също се свързва с чакрата на третото око, като балансира емоциите и уравновесява "мъжката" и "женската" енергии.

Червеният авантюрин се свързва с коренната чакра и се смята, че подпомага креативността и разкрива възможностите в  непознати ситуации.

Авантюринът е един от малкото скъпоценни и полускъпоценни камъни за които се смята, че не трябва да се носят дълго време в пряк контакт с кожата. Също така се смята, че не е добре да се носи повече от месец без прекъсване, защото може да усили прекалено самолюбието и да даде на човек излишна самоувереност. Човек носещ авантюрин продължително време може да загуби контрол над ситуациите и да упорства в своите заблуждения.