backgr

Неделя, 05 Декември, 2021
АМЕТРИН - ВИЗИТКА

Аметринът е естествена разновидност на кварца, съчетаваща едновременно оцветяването на аметиста и цитрина в един и същи кристал. Оттам и името на този камък - АМЕТист + цитРИН.

320_03_0582_ametrine 250_03_0592_ametrine 320_03_0588_ametrine

Аметринът се образува в природата при доста редки стечения на обстоятелствата, когато се редуват условия благоприятстващи кристализацията на аметист и цитрин, т.е. прехода между различните валентни състояния на желязото. Цветовете при аметрина могат да се редуват както на слоеве, така и на сектори по дължина на основната ос на кристала.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА АМЕТРИНА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

SiO2

силициев двуокис

ТВЪРДОСТ ПО МООС

7


ЦВЯТ

преливащ от пурпурен или виолетов до жълт или бледо-оранжев в един и същи кристал

оцветяващ агент са йони на желязото (около 20-40 части на милион за аметистовата част и около 70 за цитриновата)

ПЛЕОХРОИЗЪМ

слаб


ПРОЗРАЧНОСТ

прозрачен


ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

не се наблюдават


ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.65 g/cm3


КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

тригонална

шестостенни призми

ЦЕПИТЕЛНОСТ

отсъства


ЛОМ

мидест


НАХОДИЩА


Боливия

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Аметринът става известен в Европа през 16 век, когато испански конкистадор се жени за принцеса Анахи от боливийското племе Айореос. Конкистадорът получава в зестра мина, по-късно наречена на името на принцесата. Именно аметрини от тази мина достигат първи Европа като дар за испанската кралица.

Мина Анахи в Боливия остава и до ден днешен единствен източник за добив на аметрин с търговска значимост. Отделни кристали с доста по-ниско качество са откривани в Индия и Бразилия.

Кристалите аметрин в мина Анахи понякога достигат до 30 см дължина и дебелина до 12 см. Често кристалите имат включвания с течността от която са кристализирали.

Мина Анахи се намира в труднодостъпна зона на боливийската джунгла в сравнителна близост с общата граница на Боливия с Бразилия и Уругвай. Прекрасен филм за аметрините на Боливия е заснет от френския гемолог, пътешественик, писател и режисьор Патрик Воало.

На испански вместо аметрин се използва терминът боливиана (boliviana).

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

Аметринът съчетава в себе си едновременно свойствата на аметиста и цитрина.