backgr

Понеделник, 18 Октомври, 2021
АПАТИТ - ВИЗИТКА

Апатит е общото име на група от няколко минерала - хидроксилапатит, флуорапатит и хлорапатит. От гледна точка на бижутерията най-важен е флуорапатитът по простата причина, че е най-разпространен. На практика, когато се говори за апатита като скъпоценен камък, се използва името на групата, без да се конкретизира точния химичен състав.

 

320_05_5646_apatite_on_host_rock

320_05_5635_apatite_crystal

320_05_5665_apatite_beads

 

Името апатит произлиза от гръцката дума "апатео" - измамвам, заблуждавам, най-вероятно поради факта, че апатитът може да се оприличи на доста други скъпоценни камъни.

 

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА АПАТИТА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

Ca5(PO4)3(F, OH, Cl)

основен, флуор- или хлор-калциев фосфат

ТВЪРДОСТ ПО МООС

5

ЦВЯТ

безцветен, розов, жълт, зелен, син, виолетов


ПЛЕОХРОИЗЪМ

добре изразен до силен

зелен - жълто/зелено, син - синьо/жълто

ПРОЗРАЧНОСТ

прозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

котешко око (рядко)

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

3.16 - 3.23 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

хексагонална

ЦЕПИТЕЛНОСТ

неизразена

ЛОМ

мидест, крехък

НАХОДИЩА

Мианма (Бирма), Бразилия, Индия, Кения, Мадагаскар, Мексико, Норвегия, Шри Ланка, Русия, САЩ и др.

Апатитът е референтният минерал с твърдост 5 от скалата на Моос.

 

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Малко хора знаят, че апатит носи в себе си всеки един от нас. Минералът е важна съставка, влизаща в строежа на зъбите и костите на човешкото тяло, както и на останалите гръбначни животни.

И обратно към "неживата" природа - известен е образец на кристал апатит от САЩ с тегло от 500 кг, който обаче не е прозрачен и не е с ювелирни качества. Най-големият фасетиран апатит е с тегло 186 карата. На цвят е зелен и е с произход Бразилия. В Мексико има находища с прозрачни кристали от жълт апатит, от които често се получават фасетирани камъни с тегло 20-25 карата.

При съвместно кристализиране с други минерали, напр. рутил или гьотит, апатитът губи прозрачността си. Когато включванията са нишковидни и успоредни, апатитът може да прояви оптичния ефект "котешко око".

 

320_05_5664_blue_apatite_on_host_rock

320_05_5642_apatite_crystal_dichroism

apatite faceted 320 10 3230

Подобно на някои други скъпоценни камъни, апатитът проявява двуцветност (дихроизъм), което може да се види на горната фотография.

Апатитът може да бъде объркан с андалусит, берил, сфен, топаз, турмалин. Всъщност синият апатит е по-евтината алтернатива на турмалина "Параиба", като разликата в цените може да надвиши 100 пъти. На практика турмалинът "Параиба" е причина за "кариерата" на апатита в бижутерията. През 80-те години на миналия век, от ново находище в Бразилия, на пазара на скъпоценни камъни се появява турмалин с непознати до този момент "неонови" оттенъци на синьо, зелено и виолетово. Бързото изчерпване на турмалиновото находище, както и непосилните за повечето клиенти цени, надминали тези на изумруда и сапфира, карат много търговци и бижутери да се огледат за други варианти. Такъв те намират в апатита, който предлага подобни цветове за част от цената на все пак по-блестящия, твърд и класен турмалин.

Добиваният в Испания апатит с бледозелен цвят е наричан аспараголит, т.е. "аспарагусов" камък. Получаваният в Сибир класен материал в син цвят, подходящ основно за кабошони, е известен под името лазурапатит.

Поради своята невисока твърдост, апатитът не се препоръчва за пръстени или гривни, тъй като бързо ще загуби полировката си. От друга страна приятните му цветове го правят нелош избор за направа на обеци, колиета и медальони.

Грижите за бижутата с апатит са подобни на тези за "по-нежните" скъпоценни камъни - почистване с влажна мека кърпа. Следва да се избягва почистване с ултразвук, агресивни химикали и пара. Понякога апатитът може да загуби цвета си в следствие нагряване.

 

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

350_05_5683_apatite_and_garnet_necklace

Към всички бижута с апатит от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

 

Знак oт зодиака:

Близнаци

според други - Везни

Месец от годината

   

Планета:

Юпитер

Годишнина:

 

Апатитът е камък на мотивацията. Вярва се, че подсилва креативността и интелекта. Също така се смята, че камъкът помага за свързване с енергията на Земята.

Синият апатит "резонира" с чакрата на гърлото (5-та чакра).

Други вярват, че на физическо ниво камъкът помага при проблеми с ноктите, сухожилията, ставите и костите.