backgr

Неделя, 04 Декември, 2022
ОПТИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ - ПЛЕОХРОИЗЪМ

Както е описано в разделите Цвят и Кристална структура и кристални системи, промените на цвета при промяна на ъгъла на наблюдаване на някои скъпоценни камъни (иолит, андалусит), както и на типа осветление (александрит), се нарича ПЛЕОХРОИЗЪМ (общ термин за дву- и трицветност).

АЛЕКСАНДРИТ ПРИ ЕСТЕСТВЕНО (ОТЛЯВО) И ИЗКУСТВЕНО (ОТДЯСНО) ОСВЕТЛЕНИЕ

На горната снимка е показана промяната на цвета  на александрит при естествено (отляво) и изкуствено (отдясно) осветление.

От изключителна важност при разрязването и остеняването на скъпоценните камъни с проява на плеохроизъм е майсторът да изърши това по подходящ начин, за да даде възможност различните цветове да бъдат наблюдавани.

Рубинът и сапфирът проявяват двуцветност, като например при рубина оттенъците са жълто-червен и пурпурно-червен. Това дава възможност да бъде отличен от граната и червения шпинел, които не проявяват двуцветност. Иолитът е трицветен и показва наситен лавандулово-син, бледо сиво-синкав и бледо-жълт оттенъци, когато е наблюдаван от различни посоки.

ПРОМЯНА НА ЦВЕТА НА ИОЛИТ ПРИ ПРОМЯНА НА ЪГЪЛА НА НАБЛЮДЕНИЕ

ПЛЕОХРОИЗЪМ ПРИ ИОЛИТА

Мънистото от иолит  на горната снимка отляво е снимано под два различни ъгъла. Отдясно е показан пръстен с два фасетирани иолита, сниман при еднакво осветление, но в две положения - на приблизително 180 градуса едно спрямо друго. Забележете рязкото изменение в цвета на единия от камъните, при който промяната на положението явно съвпада с ориентацията на оптичните оси по отношение на ъгъла на наблюдение.

Следва да се отбележи, че много от скъпоценните камъни проявяват своята дву- и трицветност, когато са изложени на поляризирана светлина. Примери за това са апатитът, турмалинът и (отново) иолитът.

320_04_5808_pleochroism_apatite

320_04_5810_pleochroism_tourmaline

320_04_5197_pleochroism_iolite

Плеохроизмът на скъпоценните камъни е важен диагностичен признак при тяхното идентифициране и е залегнал в основата на гемоложкия прибор дихроскоп.