backgr

Събота, 20 Юли, 2024
ЦИТРИН - ВИЗИТКА

Цитринът е жълто-кафявата разновидност от групата на кварца. Името му произхожда от латинската дума за жълто - "citrina", откъдето произлиза и названието на лимона - citron.

320_04_2427_citrine_crystal 320_04_7899_faceted_citrine 320_04_6161_citrine_mini_drusy

Цитринът е разновидност на макрокристалния кварц, оцветена в различни нюанси на жълтото.  "Роднина" е на други известни скъпоценни  камъни от групата с приложение в бижутерията, а именно планински кристал (безцветен), опушен кварц (сиво-кафява разновидност) и аметист (пурпурно-виолетова разновидност).

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ЦИТРИНА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

SiO2

силициев двуокис

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

7

ЦВЯТ

светло до тъмножълт, златисто-кафяв

оцветяващ агент са йони на желязото (Fe)

ПЛЕОХРОИЗЪМ

слаб

жълто-светло жълто

ПРОЗРАЧНОСТ

прозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

не се наблюдават

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.65 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

тригонална шестостенна

шестостенни призми завършващи с пирамиди

ЦЕПИТЕЛНОСТ

няма

ЛОМ

мидест

НАХОДИЩА

основни находища - Бразилия, Мадагаскар и САЩ; също така Аржентина, Мианма, Намибия, Русия, Шотландия и Испания

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Цитринът е известен на човека от дълбока древност, като често е бъркан с жълтия топаз - доста по-твърд, по-блестящ и по-скъп камък.

До края на средните векове в Европа е добиван в Испания, Шотландия, Франция и Унгария. "Бум" на предлагането има заедно с появата на големи количества аметист и опушен кварц от новооткритите през 18 век мини в Бразилия.

Естественият цитрин се среща доста по-рядко от своя "роднина" аметиста. На практика доста често цитринът, който се предлага на пазара, се получава от аметист или опушен кварц чрез нагряване до към 470-5600С. Почти винаги полученият чрез нагряване цитрин има червеникав оттенък.

320_04_7932_thumbled_citrine

320_04_7929_citrine_beads

320_03_7733_citrine_cabochons

Модата на цитрина в Европа настъпва през 30-те години на ХХ век, когато големи количества са внесени за обработка в Идар-Оберщайн (Германия) от емигранти в Бразилия и Уругвай. Един от любимите камъни на бижутерите в периода Арт Деко между двете световни войни.

Цитринът се обработва по най-разнообразен начин и се предлага под всевъзможни форми. На горната снимка в средата са показани разнообразни мъниста от галтован и фасетиран камък, като някои от тях са с форми, максимално близки до естествената форма на цитриновите кристали. Качеството, прозрачността и окраската варират в широки граници. Кабошоните на снимката горе вдясно са изработени от висококачествен цитрин без видими дефекти.

320_00_7683_faceted_citrine 320_08_0311_citrine 320_04_9715_golden_beryl_vs_citrine

Цитринът се фасетира в разнообразни форми, включително и по-нетрадиционни (снимката вляво). Освен златистия топаз, цитринът наподобява и златистия берил. Все пак цитринът е скъпоценен камък с по-малка твърдост, среща се по-често и съответно е по-евтин от берила в подобна окраска. Един от признаците за разпознаване на цитрина спрямо златистия берил е липсата на двойно лъчепречупване, която се установява със съответно гемоложко оборудване.

Цитринът изглежда най-добре на естествена светлина сутрин точно преди изгрева и вечер малко след залеза на слънцето. Подобно на аметиста, цитринът може да промени цвета си при продължително излагане на ярка слънчева светлина.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

  citrine sterling silver ring 350 10 6696

Към всички бижута с цитрин от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Дева, Близнаци

 

Месец от годината

ноември

 

Планета:

Юпитер

 
Годишнина:
тринадесета
 

Цитринът се възприема като символ на надежда, младост, здраве и вярност. Също така се вярва, че  камъкът помага при депресия и летаргия.