backgr

Понеделник, 29 Май, 2023
ЛУНЕН КАМЪК - ВИЗИТКА

Лунен камък се нарича калиевият фелдшпатов ортоклаз или адулар (по името на планината Адула в Швейцария), чиято иридизация (просветване) наподобява лунното сияние. Oттам и името "лунен камък".

320_03_0651_moonstone 320_03_0649_moonstone 320_03_0646_moonstone

Лунният камък е минерал от групата на фелдшпатите заедно с амазонита, лабрадорита, ортоклаза,  и слънчевия камък (авантюринов ортоклаз), като всички камъни от тази група проявяват различни просветвания (иридизация), някои от които носят съответни имена: адуларисценция - при лунния камък и лабрадоресценция при лабрадорита.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ЛУННИЯ КАМЪК

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

KAlSi3O8

калиево-алуминиев силикат

ТВЪРДОСТ ПО МООС

6 - 61/2

ЦВЯТ

безцветен, бял или леко сивкаво-син; също така жълт, оранжев, кафяв, по-рядко син или зелен

ПЛЕОХРОИЗЪМ

отсъства

ПРОЗРАЧНОСТ

прозрачен до полупрозрачен

понякога може да бъде почти непрозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

адуларисценция

понякога (рядко) при лунния камък може да се наблюдава ефектът "котешко око"

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.56 - 2.59 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

моноклинна, призматична

ЦЕПИТЕЛНОСТ

идеална

ЛОМ

неравен, мидест

НАХОДИЩА

Шри Ланка, Мианма, Бразилия, Индия, Мадагаскар, САЩ

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Лунният камък е най-ценният камък от групата на фелдшпатите. Известен е на човека от дълбока древност и с него са свързани много легенди.

Ефектът на адуларисценция се наблюдва когато камъкът се движи под светлинен източник. Светлинното петно се мести под повърхността и това е начин за разпознаване на лунния камък от неговите имитации, напр. синтетичното опалитово стъкло.

320_02_9785_moonstone

320_02_9819_moonstone

320_02_9804_moonstone

Когато камъкът е прозрачен, адуларисценцията се изявява като синьо просветване отвътре, докато при полупрозрачните и цветните разновидности се проявява като бяло движещо се петно. Понякога лунният камък може да бъде объркан с някои разновидности на обикновения опал.

За най-ценен лунен камък се счита добиваният в Шри Ланка.

Филм за лунния камък на Шри Ланка е заснет от френския гемолог, пътешественик, писател и режисьор Патрик Воало.

Съществува заблуждението, че селенит и лунен камък са тъждествени имена и се отнасят до един и същ минерал, респективно камък. Селенитът е родственик на алабастъра, представлява кристална форма на гипса - минерал от групата на сулфатите с много малка твърдост (2 по скалата на Моос) и НЯМА НИЩО ОБЩО с лунния камък.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

  350_new-16_moonstone_set

Към всички бижута с лунен камък от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Рак, Риби

 

Месец от годината

юни

 

Планета:

Венера

 
Годишнина:
трета
   

В Индия едно време вярвали, че лунният камък представлява втвърдени лунни лъчи.  Предполагало се е, че ако при пълнолуние се държи в уста, давал способности за предсказване на бъдещи събития. Лунният камък и до сега е считан в Индия за свещен и носещ добър късмет.

Древните римляни също свързвали лунния камък с луната и предполагали, че това са капки лунна светлина. Те смятали, че камъкът притежава всички качества, приписвани на луната: романтика, женственост, интуиция, замечтаност и емоции.

В много култури лунният камък е тясно свързан с любовта. Той е бил високо ценен подарък между влюбени и се смятало, че поражда нежни страсти. Една легенда разказва, че двама души носещи лунен камък ще се влюбят страстно един в друг по време на пълнолуние.

В исторически аспект лунният камък е свързан с пътуванията. Някога е бил наричан "Камък на пътешествениците" и се вярвало, че предпазва от опасностите при пътуване.