backgr

Четвъртък, 08 Юни, 2023
ТИГРОВО ОКО - ВИЗИТКА

Тигрово око се нарича влакнестият агрегат на кварца с минерала крокидолит. Обикновено тигровото око е жълтокафяво до тъмнокафяво на цвят, като често се редуват зони с различна наситеност на жълтото или кафявото

320_03_1276_tiger_eye_beads 320_03_1292_tiger_eye 320_03_1264_tiger_eye

Тигровото око е една от популярните разновидности на кварца, използвана за ювелирни цели.  Характерният медножълт цвят, редуващ се с по-тъмнокафяви зони наподобява както окото на котка, така и характерната окраска на тигрите и оттам името на този камък.

320_03_1285_tiger_eye_beads 320_03_1353_hawks_tiger_eye 320_03_1307_tiger_eye_cabochons

 

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ТИГРОВОТО ОКО

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

SiO2 (кварц),  Na2(Fe,Mg)5Si8O22(OH)2

метаморфна скала, агрегат на окварцен влакнест крокидолит

ТВЪРДОСТ ПО МООС

6 1/2 - 7

ЦВЯТ

златисто-жълт до златисто-кафяв

често оцветен на ивици

ПЛЕОХРОИЗЪМ

не се наблюдава

ПРОЗРАЧНОСТ

непрозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

"котешко око", "копринен" ефект


ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.58-2.64 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

тригонална

влакнест агрегат

ЦЕПИТЕЛНОСТ

отсъства

ЛОМ

влакнест

НАХОДИЩА

Южноафриканска Република, Австралия, Мианма, Индия, Намибия, САЩ и др.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Тигровото око е тясно свързано със соколовото око, което на практика е същия агрегат на кварца с крокидолит с тази разлика, че при тигровото око желязото от крокидолита е вече окислено и оттам жълто-кафявия му цвят. В този смисъл тигрово око "се получава" от соколовото око. Често се срещат заедно в слоести плочи с дебелина до 10-15 см.

320_03_1284_tiger_eye_hematite 320_1310829_tiger_eye_souvenirs 320_03_1299_tyger_eye_quartz

 

Основните находища на тигрово око се намират в Южноафриканската република, където обаче е забранен износът му в необработен вид.

Тигровото око се използва основно в ювелирната индустрия, но наличието на по-големи единични образци позволява изработката на предмети с декоративно предназначение.

Тигровото око често проявява два характерни оптични ефекта: котешко око и копринен блясък. Тези два ефекта са тясно свързани с влакнестата структура на агрегата. Ефектите са силно изразени, когато тигровото око е обработено под формата на кабошони. Коприненото проблясване се наблюдава и при плоски повърхности.

Към края на 19 век специалистите по обработка на камъни от Идар-Оберщайн откриват начин за обезцветяване на тигровото око до равномерен бледожълт цвят. В комбинация с ефекта на котешко око такива избелени камъни са имитация на много по-скъпия цимофан (хризоберилово котешко око).

Влакната с тигровото око са с дължина не повече от 3 до 5 см и са много тънки. Повечето са с дебелина 0,001 мм. Рядко са идеално прави, а по-често са изкривени или усукани. За постигане на максимален ефект на котешко око, обработената повърхност трябва да е паралелна на влакната.

Понякога тигровото око се среща в агрегат с червен яспис и хематит.  Този агрегат също има добри ювелирни качества и се използва за изработването на накити. Тигрово око в матрица от хематит  (основно от Австралия) се предлага под търговското наименование "тигрово желязо".

Случва се агрегатът на тигровото око да включва зони от млечен кварц без влакнеста структура, което автоматично понижава качеството и съответно цената му, освен случаите в които майсторска обработка на съответните образци се възползва от различната структура и оцветяване на камъка.

На пазара се предлага т.н. "биче око", което е червено-кафяво на цвят и има същата структура като тигровото око. На практика това е тигрово око, което е нагрявано и не  представлява отделна разновидност или минерал.

Тигровото око е чувствително към някои киселини. По причина на своята влакнеста структура, тигровото око е малко по-чувствително на удар, отколкото може да се очаква за представител на групата на кварца.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

  350_6871_tigereye_ring_Bell

Към всички бижута с тигрово око от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Близнаци

 

Месец от годината

ноември

 

Планета:

Сатурн (според Ричардсън/Хюет)

Меркурий (според Алборн)  
Годишнина:
осемнадесета
 

Тигровото око се смята за едно от най-мощните средства за предпазване от нещастия, скандали и опасности за живота.

Също така се приема, че тигровото око предпазва от нападения на животни.

В Индия тигровото око се счита за любимия камък на бог Шива.