backgr

Неделя, 05 Декември, 2021
РОДОНИТ - ВИЗИТКА

Родонитът е един от няколкото минерала, респективно бижутерски материали с естествен розов цвят. Името си носи от гръцката дума за роза/розов във връзка с цвета си.

320_03_1361_rhodonite_hexagon_beads 320_03_1355_rhodonite_sphere 320_03_1363_rhodonite_beads_various

 

Родонитът рядко се среща в кристална форма, а по-често като зърнест агрегат с включвания от различни окиси. 

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА РОДОНИТА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

(Mn, Fe, Mg, Ca)SiO3

калциево-манганов силикат

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

51/2 - 61/2

ЦВЯТ

розов до розово-сив с черни на цвят вклювания за агрегатната форма, вишнев до малинов за кристалната форма

понякога с кафяв нюанс поради повърхностно окисляване

ПЛЕОХРОИЗЪМ

изразен при кристалната прозрачна форма

жълто-червено, розово-червено, червено-жълто

ПРОЗРАЧНОСТ

прозрачен до непрозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

не се наблюдават

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

3.40 - 3.74 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

триклинна

ЦЕПИТЕЛНОСТ

съвършенна

в две посоки

ЛОМ

неравен, мидест

НАХОДИЩА

Австралия, Финландия, Япония, Канада, Мадагаскар, Мексико, Русия (Урал), Швеция, Южноафриканска Република, Танзания, Тайван и САЩ

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Родонитът е популярен материал за ювелирни и декоративни предмети. Характерните дендритни включвания с черен цвят на манганови и железни окиси допълнително усилват неговата привлекателност. Образци с дендритови включвания обикновено се обработват с плоски повърхности и тогава дървовидната структура е най-ясно изразена, като понякога могат да се наблюдават цели "пейзажи".

Розовия си цвят родонитът дължи на мангана. Оцветяването в розово не е равномерно, а по-скоро на петна.

При по-древните култури родонитът е бил известен в Индия и във Византия.

Камъкът става доста популярен в Русия, след откриването в средата на 18 век на  Малоседелниковското месторождение. Според световноизвестния съветски минералог акад. Ферсман, след малахита, родонитът е вторият по значимост камък добиван в Урал, където е известен под името "орлец".

320_03_1382_rhodonite_cabochons_various_shapes_sizes

320_07_7159_rhodonite_rough_slices

320_07_7142_rhodonite

В царска Русия родонитът е използван разточително като декоративен материал за изработка на по-големи предмети на разкоша, а също така и за облицовка на различни архитектурни елементи като например колони, камини и др. На Всерусийското изложение в Петербург през 1870 г. е изложена монолитна овална ваза от родонит с височина 85 см и диаметър 185 см. Вазата е изработвана в продължение на 10 години в Урал и понястоящем е изложена в Ермитажа.

В Петропавловския събор в Санкт-Петербург се съхранява родонитовият саркофаг на Великата княгиня Мария Александровна - жена на Александър ІІ. Саркофагът е тежък над 7 тона и е изработен от едно цяло парче родонит с първоначално тегло над 47 тона.

В съветски времена родонитът е използван (1970-1971 г.) при облицовката на залата в Големия Кремълски дворец, в която чуждестранните посланици връчват акредитивните си писма. С родонитови плочки е облицована метростанция "Маяковская" на Московското метро.

Родонитът понякога се бърка с друг популярен розов на цвят камък - родохрозит, който обаче често е с тънки слоести включвания в бяло, за разлика от черните дендритни включвания при родонита. Също така родонитът е по-твърдият от двата минерала

В днешно време предлаганият на световния пазар родонит се добива основно в Австралия и Мадагаскар, откъдето годишно постъпват 20-30 тона материал с различно качество.

Родонитът с кафяв или жълт оттенък понякога е наричан фоулерит.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

  350_new-56-1_rhodonite_set

Към всички бижута с родонит от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Телец

съгласно западноевропейската традиция  
Везни и Близнаци съгласно руската традиция  

Планета:

Венера

 
Годишнина:
 

Родонитът се смята за неподходящ камък за зодии Стрелец и Овен.

В страните на Изтока и в Индия родонитът се смятал за божествен камък, пробуждащ любов и усилващ талантите. Приемало се, че може да върне към нормален живот отчаяни хора, като им даде надежда и ги насочи по пътя на добротата и светлината.

Съвременните магове и медиуми често използват сфери от родонит при медитация.

В европейските страни се приема, че родонитът може да събуди в човек скритите му таланти, да ги развие и да донесе на своя собственик известност и всеобщо признание.

В по-стари времена в Урал дребни късчета родонит били откривани в орлови гнезда и оттам тръгва името "орлец", което се е запазило в Русия и до ден днешен. Вярвало се, че младенецът ще порастне зорък и силен като орел, ако късче родонит се постави в неговата люлка.

В Русия родонитът е приеман и като камък пазител на домашното огнище и съхраняващ семейното щастие. Вероятно оттук и модата сред богатите руснаци от 19 век да облицоват камините си с родонит.