backgr

Събота, 09 Декември, 2023
РОЗОВ КВАРЦ - ВИЗИТКА

Наскоро прочетох в една книга за розовия кварц, че това не е любов-страст, а любов-нежност.  И наистина цветът на този камък е толкова нежен, без да се натрапва, че човек трудно може да остане равнодушен към него.

320_02_0004_rose_quartz_giant_crystal_me 250_01_9976_rose_crystal_specimen 320_02_0131_rose_quartz_spheres

 

Розовият кварц е сравнително рядка макрокристалинна разновидност на кварца в различни нюанси на едва доловимо бледорозово до  розово-червено.  Името си дължи, по понятни причини, на своя цвят.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА РОЗОВИЯ КВАРЦ

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

SiO2

силикат с микропримеси, определящи цвета

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

7

ЦВЯТ

бледо до ярко-розов

по-рядко розово-червен; понякога с виолетов или пурпурен нюанс; цветът се дължи на примеси основно от титан (Ti) и понякога желязо (Fe)

ПЛЕОХРОИЗЪМ

не се наблюдава

 

ПРОЗРАЧНОСТ

полупрозрачен до прозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

 

рядко "котешко око" и астеризъм

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.65 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

тригонална

сравнително рядко се наблюдават кристали с ясно изразени плоскости

ЦЕПИТЕЛНОСТ

няма

ЛОМ

мидест, крехък

НАХОДИЩА

основно в Бразилия и Мадагаскар

също така в Индия, Мозамбик, Намибия, Русия, Чехия, Австрия, Шри Ланка и САЩ

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Розовият кварц обикновено се среща под формата на плътни зърнести маси.  Кристали с  ясно изразени плоскости на кристализация започват да се намират след откриването на находища в Бразилия (Минас Жераис).

Понякога розовият кварц е наричан "Бохемски рубин", по старото име на Чехия - Бохемия.

Розовият кварц обикновено е мътен и по-рядко прозрачен. Много често е с вътрешни пукнатини и поради тази причина е по-крехък от другите представители на кварцовата група.

320_03_1420_rose_quartz_rough_and_polished_egg

320_03_1432_rose_quartz_cabochons

320_03_1431_rose_quartz_beads

Миниатюрни включвания рутил са причина при прозрачния розовия кварц понякога (рядко) да се наблюдава  "котешко око" и шестлъчева звезда. Тези образци се обработват като високи кабошони,  въпреки че обикновено по-прозрачните образци от розов кварц се фасетират. Характерно за астеризма при розовия кварц е, че за да се наблюдава звездата, светлината трабва да премине през камъка (оттам и оформянето като висок кабошон), а не да се отрази от него, както обикновено при другите камъни проявяващи астеризъм. Поради тази причина и по причина особеностите на човешкото зрение (лявото и дясното око виждат с леко разминаване в ъглите, което дава възможност за обемно зрение) понякога звездата на розовия кварц изглежда, че сякаш "плува" над самия камък. На практика астеризмът при неразрязан и неполиран образец от розов кварц е почти невъзможно да бъде забелязан, което означава, че се изисква изключително майсторство за обработката на такива образци.

Най-големият известен "звезден" розов кварц с тегло 5500 карата е в частната колекция на Майкъл Скот, първият президент на Apple Computer (1977-81). Друг огромен розов кварц със звезда и с тегло 1438 карата се намира в Хюстънския Музей по Естествена История, САЩ.

Цветът на розовия кварц е нестабилен и при продължително излагане на пряка слънчева светлина може да изсветлее и да придобие мръсно-сив оттенък. Поради тази причина се препоръчва бижутата с розов кварц да не се носят на ярка слънчева светлина и да се съхраняват на тъмно.

Честа практика е розовият кварц за евтините бижута да бъде боядисван, за да се "подсили" цвета му. Това се открива  сравнително лесно по остатъчния пигмент в пукнатините, който се забелязва при подходящо увеличение.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

350_new-35-3_rose_quartz_earrings

Към всички бижута с розов кварц от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Козирог, Телец

Месец от годината

Януари

Планета:

Венера

Годишнина:
пета
втора (според други източници)

Според някои вярвания розовият кварц носи вътрешно спокойствие и любов към всичко живо.  Камъкът учи човека да обича и да получава радост от това.

Понякога розовият кварц е наричан "камък на любовта". За него се вярва, че е камъкът на безусловната любов във всичките нейни форми. Камъкът носи нежност, прошка, състрадание, добрина и толерантност.

На Изток свързват розовия кварц с чакрата на сърцето.