backgr

Неделя, 04 Декември, 2022
АМАЗОНИТ - ВИЗИТКА

Амазонит се нарича определена разновидност на минерала микроклин от групата на фелдшпатите. Смята се, че е наречен така преди няколкостотин години поради предполагаемите му находища по течението на р. Амазонка в Южна Америка. На практика камъкът и реката нямат нищо общо, тъй като амазонит не е добиван и не се добива никъде в близост до нея или изобщо в нейния басейн.

320_04_5179_amazonite 320_03_3063_amazonite_beads amazonite cabochons 320 10 3265

Амазонитът е единственият минерал с яркозелен цвят от фелдшпатовата група, включваща още познатите лунен камък (адулария), ортоклаз, лабрадорит и авантюринов фелдшпат (слънчев камък).

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА АМАЗОНИТА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

KAlSi3O8

калиево-алуминиев силикат

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

6 - 61/2

ЦВЯТ

нюанси на зеленото, синьо-зеленото, зелено-синьото

понякога в нюанси на бяло-сиво; често цветът е неравномерно разпределен

ПЛЕОХРОИЗЪМ

не се наблюдава

ПРОЗРАЧНОСТ

полупрозрачен до непрозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

понякога се наблюдава иридизация

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.56 – 2.58 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

триклинна

микрокристалинни агрегати на призматични кристали

ЦЕПИТЕЛНОСТ

перфектна

ЛОМ

неравен, иглест, крехък

НАХОДИЩА

САЩ, Бразилия, Индия, Кения, Мадагаскар, Намибия, Китай, Русия и др.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Амазонитът е известен на хората от дълбока древност, като има археологически сведения за неговия добив в древните Египет и Етиопия. Няма обаче сведения за това, как е наричан амазонитът в древността. В гробницата на фараона Тутанкамон са открити  мъниста,  ритуални предмети, пръстени и други украшения със сребърен обков.

По-големи количества амазонит започват да постъпват в Европа през 18 век от Бразилия.

Находища на амазонит са открити и в Русия, южен Урал, също в края на 18 век. Руските майстори  на ювелирни  изделия оценяват бързо неговите качества и започват да го използват широко за изработката на бижута и на неголеми декоративни предмети. Вази от Илменски (Южноуралски) амазонит са сред постоянните експонати на Ермитажа в Санкт Петербург. Понастоящем амазонит  в Русия се добива основно на Колския полуостров.

Амазонитът нерядко има перлен блясък, като понякога при него може да се наблюдава иридизация.  Също така амазонитът често има включвания от бял албит, които са на ивици и контрастират  приятно с по-тъмните зелени и синьо-зелени зони.

320_03_2720_iridescence_in_amazonite_close-up_ 320_04_6219_amazonite_thumbled_nuggets 320_06_3837_amazonite_cabochons

Амазонитът е относително твърд камък и обикновено се полира добре до почти стъклен блясък, но е крехък подобно на останалите фелдшпати и следва да се пази от удар. При нагряване може да избледнее. Драска се от кварца и по-твърдите камъни и следва да се пази от контакт с тях.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

  amazonite sterling silver ring 350Към всички бижута с амазонит от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия
Знак oт зодиака: Водолей, Дева 
Месец от годината Декември  
Планета: Уран
Годишнина:

 

Друга версия за името на амазонита свързва камъка с древните легенди за амазонките, които предполагаемо са населявали земите на север от Кавказ и между долното течение на р. Дон и южните предпланини на Урал. Руските източници споменават за изделия с и от амазонит, откривани в погребални могили на скитите във въпросните степни зони, т.е. по местата където според древните историци Херодот, Птоломей и Плиний са живели митичните амазонки. Легендарните жени-войни се украсявали със зеления камък като вярвали, че по този начин ще излязат победителки в поредното сражение.

Интересно поверие свързва амазонита с пораждането на пориви на младост в старите мъже. Счита се също, че подобрява състоянието на кожата и лекува нервни изтощения, но поощрява природната леност у човека. Вярва се, че амазонитът усилва склонностата към видения и мистични откровения.

Приема се, че колкото по-наситен е цветът на амазонита, толкова по-силно е неговото въздействие върху човешкия организъм. Смята се, че амазонитът притежава силата да облекчава мускулни спазми и да нормализира нивото на калция в организма, да отпуска при пренапрежение.

Вярва се, че талисмани от амазонит могат да се носят постоянно, като най-голяма полза  от това имат родените под знаците Водолей, Близнаци и Везни. Не се препоръчва на родените под знака на Скорпиона.