backgr

Четвъртък, 18 Април, 2024
РУТИЛОВ И ТУРМАЛИНОВ КВАРЦ - ВИЗИТКА

Кварцът с включвания от рутил, известен още като "рутилов кварц", е най-популярният представител на една група скъпоценни камъни, позната под общото име "сагенитов" кварц.  Терминът сагенитов се отнася до кварц с включвания от различни, обикновено неизвестни, минерали с кристали под формата на иглички или власинки и произлиза от латинската дума "sagenа" за едро-изплетена рибарска мрежа. 

 

320_00_3964_faceted_rutilated_quartz 250_03_6358_rutilated_quartz_pendant 320_03_6759_rutilated_quartz_bracelet

 

Рутилът е най-често срещаната разновидност на титановия двуокис (TiO2), като другите две, анатаз и брукит, са доста по-рядко срещани. Рутилът обикновено съдържа в себе си до 10% желязо, както и  редките земни елементи ниобий и  тантал. Комбинацията от тези примеси определя цвета му от жълт, през червен, до червено-кафяв. От там и името, прозлизащо от латинското rutilus и имащо значения червен, златист, кестеняв, лъскав. Древните гърци наричали рутиловия кварц хризотрикс (chrysotrix) - "златиста коса".

Друг известен минерал който се среща под формата на иглести включвания в кварца е турмалинът. Съответно тази разновидност на кварца се нарича турмалинов. Турмалинът е известен скъпоценен камък сам по себе си и е представен със собствена страничка на нашия сайт.

Измежду другите минерали, наблюдавани под формата на иглести включвания, могат да се споменат актинолит, гьотит, стибнит и т.н.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА КВАРЦОВЕТЕ С ВКЛЮЧВАНИЯ ОТ РАЗЛИЧНИ МИНЕРАЛИ

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

SiO2

силициев двуокис

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

7

ЦВЯТ

вариращ в широки граници

(виж по-долу обясненията относно цвета)

ПЛЕОХРОИЗЪМ

не се наблюдава

ПРОЗРАЧНОСТ

прозрачен до полупрозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

котешко око, астеризъм

понякога може да се наблюдава и дисперсия на светлината

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.65 g/cm3

може да варира (нараства) в зависимост от вида и количеството на включванията

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

тригонална

ЦЕПИТЕЛНОСТ

няма

ЛОМ

мидест, крехък

НАХОДИЩА

Бразилия, Австралия, Мадагаскар, Казахстан, Норвегия, САЩ, Пакистан, Китай и др.

Кварцовите образувания често включват в себе си кристали на други минерали, които нямат непременно иглесто-влакнеста структура, но също така са много красиви. Примери за това са минералите пирит, хлорит, епидот, хематит, хорнбленда, манганов окис и други.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Включвания се наблюдават както при безцветния (планински кристал), така и при  опушения  кварц. При розовия кварц и при аметиста включвания се наблюдават доста по-рядко.

Най-високо ценени са образците с висока прозрачност на кварца и с паралелни иглици на включванията.

Кварцовото "котешко око" е породено от многобройни микроскопични рутилови кристали, разположени паралелно в основната маса на кварца.

Микроскопичните рутилови кристали са причината при кварца (безцветен или розов) понякога да се  наблюдава и оптичният ефект астеризъм под формата на шестлъчева звезда. Феномените котешко око и астеризъм могат да се наблюдават единствено когато камъкът е оформен с изпъкнала повърхнина (кабошон, сфера или полусфера).

 

320_03_6878_rutilated_quartz_cabochon 320_00_9911_rutile_stars_in_quartz 320_1350438_rutile_star_quartz

Астеризмът не трябва да се бърка с т.н. рутилова звезда, която представлява звездовидно образувание-включване от рутилови игли с общо начало, най-често кристал пирит. Една от най-желаните придобивки за колекционерите на кварц с включвания е образец с добре оформена шестлъчева рутилова звезда. Кварцът с фини рутилови нишки в нюанси на златисто-жълтото е известен с популярното си название "Косите на Венера".

 

320_03_7289_faceted_tourmalinated_quartz 320_01_0176_tourmalinated_smokey_quartz_sphere 320_03_6784_included_quartz

 

Кварцът с включвания от черни турмалинови (шерл, елбаит) кристали много често се нарича "Стрелите на Амур". Понякога е възможно турмалинът да е в зелен или в друг цвят. За разлика от рутиловите включвания, турмалиновите са по-груби, по-хаотични и по-неравномерно разпределени. Турмалинови кристали, наред с кристали от хлорит, хематит и други минерали могат да се наблюдават и при т.н. "градински кварц". Пре него включванията нямат иглест или влакнест характер, а са по-скоро от къси групирани кристали.

Следва да се отбележи, че с намаляване на размера на единичните кристали на включванията, те започват да се възприемат от човешкото око по-скоро като промяна в основния цвят на кварца, отколкото като индивидуални образувания. На следващите фотографии са показани сфери от сагенитов кварц с включвания от различни минерали. Зелената сфера в средата на лявата фотография е най-вероятно с включвания от актинолит или зелен турмалин, а за централната сфера на дясната фотография предполагаме, че е с включвания от гьотит.

 

320_03_6642_quartz_various_inclusions 250_00_9400_sagenitic_quartz_feng-shui_figurine 320_03_6643_quartz_various_inclusions

 

Всеки един от включените минерали може да промени субективното възприятие за оцветеност на бецветния кварц както следва:

  • рутил - златисто-жълто до златисто-кафяво;

  • турмалин - черно, зелено и др.;

  • актинолит - зелено;

  • хематит - ягодово/малинено червено;

  • гьотит - червено до червено-кафяво;

  • лепидокрозит - червено;

  • хлорит - зелено, и т.н.

В естетиката на китайската философска система Фън-Шуй скъпоценните камъни заемат доста важно място, като в частност скулптурни фигури от кварц със или без включвания са важна част от баланса и хармонията на заобикалящата човека среда. На фотографията горе в средата е показана скулптурна фигура от сагенитов кварц, а отделно сме публикували фотографии на подобни по предназначение фигури от различни разновидности на кварца в галерията тук. На средната фотография по-долу е показан традиционен китайски амулет от безцветен прозрачен кварц с включвания от хлорит. Обработката на този къс кварц е показателна за фантазията на тамошните гравьори на камъни и майсторството с което успяват да преобразят един на пръв поглед "дефект" на камъка, каквото представлява едно включване, в акцент придаващ живот на иначе скучноватото парче прозрачна безцветна маса. В още по-голяма степен това може да се забележи в галерията с фигури от кристал, където показаните образци са зашеметяващ пример на постиженията на една хилядолетна традиция в обработването на скъпоценни камъни.

 

320_03_6956_garden_quartz_lodolite 250_03_6918_rock_crystal_amulet 320_03_6951_rock_crystal_garden_stone

 

На двете фотографии от дясно и отляво са показани овални образци на т.н. "градински" кварц.  Такива "камъни", наричани още лодолити са извънредно популярни на изток, а през последните години и на запад, като по-евтина и достъпна алтернатива на скулптурните композиции от кварц в контекста на философията Фън-шуй.  С малко фантазия човек може да съзре в тях микрокосмоса на коралов риф, планински пейзаж, пясъчна пустиня или нещо друго. На практика това са образци от планински кристал с част от скалата, върху която е "израстнал" преди милиони години. Любителите на градинския кварц го използват като самостоятелни акценти в своята жизнена и/или работна среда, в аквариумите в източен стил или като част от уникални бижута.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

350 08 6671 rutilated quartz

Към всички бижута с рутилов кварц от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Близнаци, Телец

(рутилов кварц)

Месец от годината

подходящ за всички месеци

Планета:

Слънце

Годишнина:

 

Легендата за "Косите на Венера" гласи, че речните нимфи се скарали коя да вземе падналите на речния бряг "копринени нишки" след като богинята приключила тоалета с разчесването на косата си. За да не остане някоя нимфа обидена, речният цар ги "заключил" в камък.

Съществува вярване, че рутиловият кварц забавя процеса на стареене и е мощен лечител. Отделно за самия рутил се смята, че усилва присъщите свойства на основния кристал.

Рутиловият кварц е камък, който повишава енергията и я разпределя на всички нива. Специалистите по Фън-шуй препоръчват поставянето на кварцови кристали с рутилови включвания в местата със застой на енергията чи.

Според теорията за чакрите, златистото е цветът на третата чакра и е един от цветовете на коронната. Рутиловият кварц е камъкът, който осъществява връзката между тях, т.е. между волята и безкрайността.

Турмалиновият кварц е "сплав" от два изключителни скъпоценни камъка: кварцът, който е камъкът на енергията и турмалинът, който неутрализира негативната и усилва собствената енергия. Вярва се, че тази комбинация изгражда идеалният камък-пазител или щит.

За всички сагенитови кварцове се смята, че извличат токсини от тялото и съответно са полезни при прекъсване на зависимостта от тютюнопушене или други субстанции.