backgr

Неделя, 04 Декември, 2022
ХРИЗОКОЛА - ВИЗИТКА

Хризоколата е скъпоценен камък, известен още от древността. Също така е един от малкото скъпоценни камъни, чието име е останало непроменено през вековете. Спомената е с това наименование за първи път от Теофраст, гръцки философ и ботаник, още през IV в. пр.н.е.

 

320_01_0052_chrysocolla_specimen 320_03_7225_crysocolla_rough 320_03_7226_chrysocolla_cabochons

 

Названието хризокола идва от гръцки и е комбинация от думите за злато (chrysos) и лепило (kola), т.е. съединяващ златото. Всичко това произтича от факта, че древните майстори са използвали  специален припой за злато (наричан по-късно от римляните santerna), в състава на който влиза и стрита на прах хризокола.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ХРИЗОКОЛАТА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

(Cu, Al)2H2Si2O5(OH)4•nH2O

хидратен меден силикат

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

2 - 4

ЦВЯТ

зелен, син и нюансите между тях


ПЛЕОХРОИЗЪМ

не се наблюдава

ПРОЗРАЧНОСТ

непрозрачна

много рядко полупрозрачна

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

не се наблюдават

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.00 - 2.40 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

моноклинна

компактни гроздовидни агрегати

ЦЕПИТЕЛНОСТ

няма

ЛОМ

мидест

НАХОДИЩА

Чили, Израел, Мексико, Перу, Русия, САЩ, ДР Конго (Заир) и др.

Чистата хризокола е прекалено мека за изработка на бижута, но когато е в агрегат с халцедона придобива неговата твърдост (7 по Моос). В този случай тя се обработва лесно и може да се полира до  восъчен блясък.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Хризоколата се добива в места с наличието на медни руди.

Агрегат на хризоколата с тюркоаз и малахит (други скъпоценни камъни на медна основа), познат понастоящем като Ейлатски камък, е добиван по нареждане на египетските фараони приблизително от 4000 г. пр. н.е.

Според древните автори, най-добрата  хризокола пристигала в Средиземноморието от Армения и Македония, но най-важен доставчик си оставала Испания. Поради своята ниска твърдост, хризоколата е използвана и за направа на яркозелена боя.  От древността до началото  на XIX век, това е най-наситено зеленият пигмент, използван от художниците и занаятчиите. Пигментът е известен още като Verdigris (от френското vert-de-Grèce - зелено от Гърция), което е другото наименование използвано за хризоколата.

Известният италиански бижутер Фортунато Пио Кастелани (1794-1865), основател на бижутерската къща "Кастелани", вплита в своите бижута старинните традиции на етруските златари, като коментира недостигнатото след тях майсторство при запояване на златото. Той отдава този факт отчасти на загубените през вековете рецепти за златните припои с хризокола.

Все пак тайната на древните е запазена до наши дни благодарение на световноизвестния  златар, скулптор, писател и музикант Бенвенуто Челини (1500-1571), който записва традиционна рецепта  за златен припой с хризокола, предавана през средновековието устно от майстори на ученици.

В наши дни хризоколата се използва в бижутерията по причина на прелестните цветови комбинации на наситено зелено със синьо, както и благодарение на съвременните технологии, позволяващи стабилизирането на по-меките скъпоценни камъни с полимери.

Грижите за бижутата с хризокола включват основно пазене от надраскване. Също така, както при тюркоаза и малахита, е абсолютно противопоказано почистването на хризоколата с пара, химикали или ултразвук. Почистването с хладка вода и неутрален сапун, както и избърсването с мека тъкан се смятат за най-удачни в този случай.

 

 

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

320_03_6123_chrysocolla_ring

Към всички бижута с хризокола от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Водолей, Близнаци

Телец
подходящ камък и за тази зодия

Месец от годината

не се свързва с определен месец

Планета:

Сатурн

според някои автори - Уран
Годишнина:
не се свързва с определена годишнина

 

Древните египтяни наричали хризоколата "мъдрия камък". Твърди се, че Клеопатра носела бижута  с хризокола, особено когато трябвало да взема важни решения или да води преговори.

Легенда разказва, че римският император Нерон наредил Циркуса да бъде застлан със стрита хризокола вместо с обикновен пясък в деня в който трябвало да се състезава с колесница като Патрон и респективно представител на Зелената фракция - една от четирите политически групи по негово време, обозначавани с цветовете червено, бяло, синьо и зелено и съперничещи си по най-различни начини.

За разлика от много скъпоценни камъни, използвани като талисмани за предпазване от зли енергии и влияния, хризоколата е "неагресивен" камък и се свързва основно с нежността и спокойствието. Други качества приписвани на хризоколата са нейната предполагаема способност да усилва усещането за душевен мир, да подпомага интуицията и търпението, както и обичта към околните.

Според някои хризоколата помага за освобождаването на творческата енергия.

Лечебните практики  както на западния, така и на източния свят, от древността включват хризоколата в рецепти за лекуване на рани, язви, артрит и др.