backgr

Вторник, 25 Януари, 2022
СОДАЛИТ - ВИЗИТКА

Содалитът е от групата ювелирни камъни, станали известни през последните  две столетия, т.е. не е от групата скъпоценни камъни познати на човечеството от древността. Открит е през 1806 г. в Гренландия. Името си носи по названието на основния елемент в неговата химическа формула - натрий (на английски "sodium").

 

320_04_7870_sodalite_rough 320_03_8056_sodalite 320_03_3375_sodalite_beads

 

Содалитът се среща сравнително рядко самостоятелно и на практика е по-познат като един от минералите, влизащи в състава  на далече по-известния лапис лазули.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СОДАЛИТА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

Na8Al6Si6O24Cl2

натриево-алуминиев хлор-съдържащ силикат

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

51/2 - 6

ЦВЯТ

син, сив, бял


ПЛЕОХРОИЗЪМ

не се наблюдава

ПРОЗРАЧНОСТ

непрозрачен (когато е под формата на агрегати)

кристалите са прозрачни до полупрозрачни

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

не се наблюдават

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.14 - 2.40 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

кубична

ромбични дванадесетостени

ЦЕПИТЕЛНОСТ

ясна (при кристалната му форма)

неясна (при агрегатната форма)

ЛОМ

неравен, мидест

НАХОДИЩА

Бразилия, Гренландия, Индия, Канада, Намибия, Русия, САЩ, Афганистан, Германия, Италия и др.

Съществува содалитова група от сходни минерали, друг известен представител на която е минералът лазурит.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Содалитът е именуван за първи път с това название от британския химик Т. Томас, който е нает от правителството да  идентифицира непознат минерал в заловен кораб, извършващ превоз от Гренландия за Дания по времето на войните с Наполеон.

 

Камъкът става по-популярен за изработка на бижута, а също така и като камък за декорации, в края на XIX век, когато са открити големи залежи в Канада.

Също в Канада и Гренландия се среща рядката разновидност на содалита, наричана хекманит. Тя е розова до виолетова на цвят и на слънчева светлина променя цвета си, подобно на фото-соларните стъкла.

Содалитът най-често се среща под формата на масивни агрегати и е прорязван от ивици бял калцит.  В Намибия, наред с непрозрачния содалит се срещат и прозрачни кристали.

Въпреки, че понякога го бъркат с лапис лазули, содалитът рядко има включвания от пирит. Цветът на содалита се определя като "кралско" синьо, а този на лапис лазули - като ултрамарин. Възможно е прилагателното "кралско" за синьото на содалита да е по причина на факта, че английската принцеса Патриша (Виктория Патриша Хелена Елизабет, 1886-1974) толкова се влюбва в успокояващото синьо на содалита при посещението си в Канада, че по нейно нареждане той е използван за декорация в имението и в Малборо.

Содалитът е един от най-достъпните в ценово отношение естествено сини ювелирни камъни. На фотографията долу вляво са показани по-едри мъниста, демонстриращи вариациите в синия цвят, както и нетипично включване от пирит. На фотографията вдясно са показани едновременно значително по-скъпият лапис лазули (отляво) и содалит.

 

320_03_3372_sodalite 320_00_5392_faceted_sodalite_beads 320_03_3377_lapis_lazuli_vs_sodalite

 

Содалитът обикновено се оформя като кабошони или заоблени мъниста. По-рядко се фасетира, като  за бижутерски цели се използва основно материал в преобладаващо син цвят.

Минералът е чувствителен към киселини и основи, а поради по-ниската си твърдост - и към надраскване от по-твърди предмети.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

320_03_8150_sodalite_ring

Към всички бижута със содалит от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Стрелец

Месец от годината

не се свързва с конкретен месец

Планета:

Годишнина:
не се свързва с определена годишнина

 

По обясними причини содалитът не фигурира в древни легенди и предания. Все пак за краткото време от което е познат като самостоятелен минерал и ювелирно-декоративен материал той е успял да заеме определени позиции в сферите на окултното и мистичното.

Според някои содалитът носи на своя притежател лоялност в любовта и приятелството.

Понякога наричат содалита "камък на истината", тъй като се предполага, че помага при изясняване на объркани ситуации и води до същината на нещата. Смята се, че свойствата на содалита са подобни, но с по-меко действие от тези на лапис-лазули.

Според известната авторка в областта на метафизиката, магията, окултизма, Уика и шаманизма - Деана "Д. Дж." Конуей, содалитът е "Прекрасно средство за медитация и развиване на психичните възприятия, особено ако се използва заедно с лазурит и/или планински кристал". Също така, авторката указва, че "Ако се носи като бижу, содалитът създава надеждна връзка с интуицията ..."