backgr

Сряда, 10 Август, 2022
ПЕРИДОТ (ОЛИВИН) - ВИЗИТКА

Перидот се нарича прозрачната разновидност с ювелирни качества на минерала оливин.  Казано с други думи, възприетото в гемологията название на популярния зелен скъпоценен камък е перидот,  докато "оливин" се използва най-често в минералогията.

Предполага се, че името перидот може би произлиза от арабската дума "фаридат" (faridat), означаваща "скъпоценен камък". Някои автори предлагат версията, че названието перидот произхожда от старо-френски, и се основава на упоменаването на името във френски трактат за скъпоценни камъни от епохата на кръстоносните походи (XII - XIII век).

 

320_03_7693_olivine_peridot_various_colors 320_03_7690_faceted_olivine_hearts ГЛАДКИ И ФАСЕТИРАНИ МЪНИСТА ОТ ПЕРИДОТ

 

Оливинът представлява минерална група с форстерит (Mg2SiO4) в единия край на серията и фаялит (Fe2SiO4) - в другия.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПЕРИДОТА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

(Mg, Fe)2SiO4

магнезиево-железен силикат

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

6 1/2 - 7

ЦВЯТ

жълто-зелен, маслинено зелен, кафеникав

цветът зависи от съотношението на магнезия спрямо желязото

ПЛЕОХРОИЗЪМ

слаб

ПРОЗРАЧНОСТ

прозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

не се наблюдават

много рядко котешко око и астеризъм

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

3.28 - 3.48 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

орторомбична

къси компактни призми

ЦЕПИТЕЛНОСТ

няма

ЛОМ

крехък, дребно-мидест

НАХОДИЩА

Египет, Мианма, Австралия, Бразилия, Китай, Кения, Мексико, Пакистан, Шри Ланка, Южноафриканска Република, Танзания, САЩ, Норвегия и др.

Перидотът не се наблюдава в големи кристални образувания и на практика големи шлифовани перидоти се срещат по-рядко.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Перидотът е познат още от древността, тъй като древните египтяни са го добивали още 1 500  г. пр.н.е. Класическото находище на перидот се намира на вулканичния остров Забаргад (или Зебергед)  в Червено море, на около 300 км източно от Асуан, Египет. В онази епоха островът е бил известен и с името Топазиос. И в днешни времена от това находище се добива висококачествен перидот с големи размери на единичните кристали.

Известна e гема с изображение на Херакъл, изрязани от перидот в периода I-III в. и намираща се понастоящем в колекцията на Британския музей.

В Европа по-големи количества перидот започват да постъпват по времето на кръстоносните походи, а в епохата на Барока (XVII-XVIII в.) той се превръща в един от най-популярните скъпоценни камъни.

На много места може да се прочете, че в древността наричали перидота "хризолит." Следва да се укаже, че названието хризолит (от гръцки - златен камък) е използвано за различни камъни през различните епохи, като най-често става въпрос за оранжево-червен циркон в древността (Плиний), хризоберил през Викторианската епоха в Обединеното кралство, а в по-нови времена - пренит. Понастоящем в гемологията и в бижутерската индустрия се избягва употребата на термина "хризолит" за който и да било скъпоценен камък. От друга страна перидотът е назоваван с  още различни имена, включително "топазион" (Плиний) и "топаз".

Един от най-големите фасетирани перидоти е с тегло 319 карата и се намира в експозицията на Националния музей по естествена история във Вашингтон, Окръг Колумбия - САЩ. Шлифован е от материал, изкопан на остров Забаргад. Още по-голям фасетиран перидот с тегло от 430.47 карата се намира в музея на Минното училище на Колорадо.

Друг известен образец на перидот е от Бирма, представлява връх на кристал с размери 2 1/2 х 2 х 1 инча (6.35 х 5.08 х 2.54 см) и се намира в Британския музей по естествена история.

Съществуват научни данни за наличието на оливин, респ. перидот, на различни космически обекти, като се започне от Луната, мине се през различни комети и се стигне до астероиди и т.н.

В Русия са известни перидоти, шлифовани от материал намерен в метеорит, който е паднал в източен Сибир през 1749 година.

Най-ценен е яркозеленият перидот, като изместването на нюанса към кафяво намалява цената на камъка.

peridot faceted trillion pear marquise octagon 320 09 8255 peridot cabochons 320 09 8256 peridot faceted ovals rounds 320 09 8253

Перидотът не е устойчив на киселини и следва тяхната употреба да се избягва при почистването на бижута с този скъпоценен камък.

 

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

peridot sterling silver ring 350 11 0040

Към всички бижута с перидот (оливин) от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Козирог, Везни

спoред други автори - Лъв, Дева, Скорпион и Стрелец

Месец от годината

Август

Планета:

Слънце

Годишнина:
16-та

 

Съществува легенда, че в древен Египет, робите в мините за перидот на остров Забаргад маркирали вечер местоположението на скъпоценния камък на светлината на факли, а през деня го копаели. Оттам и едно от многобройните наименования на перидота - "вечерен изумруд". (За любопитните помествам по-долу две снимки на перидот и изумруд. Идеята на лявата фотография е да представи директно сравнение на зеления цвят на двата скъпоценни камъка. Дясната фотография е снимана на светлината на свещ - бледа имитация на египетските факли и вероятно по тази причина не разкриваща нищо необичайно спрямо видното на дневна светлина)

 

320_03_7846_peridot_vs_emerald 320_03_7853_emerald_peridot_candle_light

 

Друга версия за името "златен камък" (хризолит) или  "камък от слънцето" се основава на факта, че перидот е откриван в метеорити, които още древните египтяни разпознавали като паднали от небето.

В средните векове се ширело поверието, че перидотът помага в борбата срещу злото и даже кръстоносците го наричали "Гонителя на дяволи".

В своя трактат "De lapidibus" известният средновековен автор Марбод (1035-1123), епископ на Рен, пише за "хризолита", че "... за да се освободят напълно силите на този камък, той трябва да бъде инкрустиран в злато; носен по този начин той ще разпръсне неясните ужаси на нощта." Марбод уверява също така, че мънисто от перидот, нанизано на магарешки косъм и завързано на  лявата ръка представлява могъщ амулет за предпазване от уловките на злите духове.

Перидотът (под името хризолит) е упоменат от Уйлям Шекспир в драмата "Отело" като скъпоценен камък наравно с рубина и сапфира.

Зеленият цвят на перидота по всяка вероятност е в основата на вярването, че камъкът намалява стреса, балансира и успокоява емоциите и засилва интелектуалните способности. Също така се вярва, че в комбинация с аметист или цитрин действа по-балансирано, отколкото самостоятелно.