backgr

Неделя, 28 Ноември, 2021
ИОЛИТ - ВИЗИТКА

Иолитът е скъпоценен камък, познат на широката публика по-отскоро, което обаче не му пречи в  последните десетилетия да намери подобаващо място сред своите събратя. Името иолит е комбинация от гръцките думи за теменужка и камък и съответно може да бъде разтълкувано като "камък с цвят на теменужка".  

 

350_04_5194_thumbled_iolite 320_03_7798-99_iolite_beads_pleochroism 320_03_7678_faceted_iolite_square

 

Теменуженo-синият цвят на иолита е "лъжовен" на моменти, тъй като в зависимост от ъгъла на гледане може да се промени до жълто-кафяв или жълто-сив. Тази особеност на иолита (и на други скъпоценни камъни), известна в гемологията под името плеохроизъм, е причина той да е наричан  понякога и с името дихроит (двуцветен).

Подобно на перидота, който е ювелирната разновидност на минерала оливин, така и иолитът се явява прозрачна разновидност на минерала кордиерит, която се използва в бижутерската индустрия.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ИОЛИТА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

Mg2Al4Si5O18

магнезиево-алуминиев силикат

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

7 - 71/2

ЦВЯТ

син, виолетов, кафеникав


ПЛЕОХРОИЗЪМ

силно изразена трицветност

наситено (теменужено) синьо, светло синьо, жълто-сиво

ПРОЗРАЧНОСТ

прозрачен до полупрозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

рядко котешко око, астеризъм

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.58 - 2.66 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

орторомбична

къси призми

ЦЕПИТЕЛНОСТ

добра

ЛОМ

мидест, неравен, крехък

НАХОДИЩА

Мианма (Бирма), Бразилия, Индия, Мадагаскар, Шри Ланка, САЩ, Норвегия и др.

Наблюдаван с просто око от неспециалист, иолитът лесно може да бъде объркан с кианит, син сапфир или танзанит.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Иолитът изглежда е бил известен още в "Тъмната епоха" на Ранното Средновековие, тъй като навсякъде може да се прочете за т.н. "Викингски компас", идентифициран към днешна дата като иолит.

Трябва да се приеме като "градска легенда" твърдението, че викингите наблюдавали слънцето през пластина иолит и така осъществявали навигацията при своите пътувания.

Става въпрос за нещо друго. Плеохроизмът на иолита е ясно забележим както при промяна на ъгъла под който се наблюдава камъка, така и при поляризация на светлината. Атмосферната влага поляризира слънчевата светлина и знаейки свойствата на иолита човек може сравнително лесно да определи посоката в която се намира слънцето в облачно и мъгливо време, даже и в случаите когато слънцето е под хоризонта. По всяка вероятност викингите са познавали това свойство и са го използвали при своите плавания в условия немислими за други мореплаватели по онова време. Ние смятаме, че наблюдаване на слънцето през кристал не би довел до нищо друго освен до слепота.

Фотографията горе в средата демонстрира промяната на цвета на иолита посредством използване на поляризационен филтър.

По всяка вероятност иолитът е познат още от древността и на Изток, тъй като се открива в разсипните находища на скъпоценни камъни в Шри Ланка и Индия, където е наричан "воден сапфир".  Понастоящем употребата на това наименование се избягва от бижутерската индустрия, тъй като асоциира с далеч по-скъпия син сапфир.

На долните две фотографии са показани иолити, заснети заедно със сини сапфири (дясно) и  аметисти (ляво). При заснемането е търсен в максимална степен наситеният теменужено-син цвят на иолита, а идеята е Вие - нашите читатели, сами да добиете представа за приликите и разликите в цветовете на тези скъпоценни камъни чрез директно срявняване.

 

 

 

320_03_7723_iolite_vs_amethyst 320_03_7728_iolite_vs_sapphire

 

Иолитът представлява по-достъпна от ценова гледна точка алтернатива на синия сапфир и на добилия напоследък известност, но вече с изчерпани находища, танзанит. Известните гемолози и автори на книги Антоанет Матлинс и Антонио Бонано в своята книга "Бижута & скъпоценни камъни,  Наръчник за закупуване" публикуват следните ориентировъчни цени за тези три скъпоценни камъка:  иолит - 50-250 щ.д./карат; син сапфир - 150-8000 щ.д./карат; (син) танзанит - 325-1500 щ.д./карат.

На български сме срещали названието изписано и като "йолит".

Със своята твърдост от 7 - 71/2 по Моос иолитът е от скъпоценните камъни пригодни за ежедневно носене от гледна точка на устойчивост към надраскване. Все пак, поради добре изявената си цепителност следва да се пази от удар, тъй като това може да доведе до разцепване на камъка или отчупване на парче.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

320_03_7905_iolite_ring

Към всички бижута с иолит от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Водолей

според някои автори - Везни, Стрелец и Телец

Месец от годината

не се свързва с определен месец

Планета:

не се свързва с определена планета
Годишнина:
21-а

 

Иолитът се свързва с третото око и с коронната чакра. Смята се, че помага при медитация и подпомага духовното израстване по своеобразен умерен начин.

Твърди се, че е могъщ "шамански" камък и помага за подсилване на виденията.

Подобно на аметиста, за иолита се вярва, че помага за запазване на трезв разум, както и при избавяне от различни зависимости изобщо и алкохолна - в частност.