backgr

Неделя, 04 Декември, 2022
ХАУЛИТ - ВИЗИТКА

Хаулитът е сравнително нов ювелирен материал, който е едновременно познат  и непознат.  Познат е за съжаление най-вече като една от често срещаните имитации на тюркоаза, а по-малко познат с истинското си лице на прекрасен бижутерски материал със собствен характер.

 

320_03_7899_howlite_nuggets 320_03_7930_natural_howlite_beads 320_03_7933_natural_howlite_cabochons

 

Канадският геолог Хенри Хау (1828 – 1879) идентифицира новия минерал през 1868 година в гипсовите рудници на Нова Скотия, а названието "хаулит" е дадено от известния американски минералог Джейм Дуайт Дана по името на откривателя.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ХАУЛИТА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

Ca2B5SiO9(OH)5

калциев боросиликатен хидроксид

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

3 - 31/2

според някои източници - 61/2 * (вижте обясненията за твърдостта по-долу)

ЦВЯТ

млечно бял

често с черни, кафяви или сиви "вени" или "жилки"

ПЛЕОХРОИЗЪМ

не се наблюдава

ПРОЗРАЧНОСТ

непрозрачен

кристалите на хаулита са непрозрачни до полупрозрачни

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

не се наблюдават

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.45 - 2.58 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

моноклинна

добре оформени кристали на хаулит са откривани много рядко

ЦЕПИТЕЛНОСТ

неясна

ЛОМ

мидест, неравен

НАХОДИЩА

САЩ, Канада, Германия, Мексико, Сърбия, Словакия, Турция  и др.

Понастоящем най-значимите находища на хаулит се намират в Северна Америка и в частност в Калифорния, откъдето и постъпват основните количества ювелирен материал на световния пазар.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

В интернет пространството сме срещали името на минерала изписано на български и като "хоулит". Известният български учен-минералог, университетски преподавател и автор Руслан Костов, в своята книга "Скъпоценни минерали - определяне, разпространение, обработка, история и приложение (Гемология)" (виж. ПРЕПОРЪЧВАМЕ) транскрибира от английски наименованието като хаулит. По същия начин, като хаулит, е определен и в "Речник на скъпоценните камъни" от друг известен български учен - Тодор Тодоров. Съответно, в нашия сайт ще използваме "хаулит" като вярна транскрипция на името на минерала.

Хаулитът се среща обикновено под формата на бучковидни образувания (конкреции) наподобяващи карфиол.  В Калифорния са откривани образувания с единично тегло около 50 кг.

Млечнобелият хаулит се полира добре и има порцеланообразно лустро. Въпреки невисоката си твърдост притежава добра якост и съответно е подходящ за изработка на ювелирни и декоративни изделия.

* Относно твърдостта на хаулита, която според някои източници е между 3 и 31/2 по Моос, а според други - около 61/2, мога да кажа следното: пробвах да надраскам с бижутерска стоманена пинсета една от бучките на фотографията горе вляво и за моя изненада не остана драскотина, а следа от метала подобна на следа от молив. Това ме навежда на мисълта, че в конкретния случай твърдостта е по-близко до по-високата стойност от 61/2, отколкото към 3 по Моос.

Хаулитът притежава две качества, които са експлоатирани за имитиране на друг много по-известен, по-търсен и съответно по-скъп камък, а именно - тюркоаза. Първото от въпросните двете качества е порьозност, която позволява лесното боядисване на хаулита в желания цвят. Второто качество е прожилването му в черно, сиво или кафяво и наподобяващо матрицата на тюркоаза. На фотографията долу вляво е показан неоцветен (отляво) и оцветен (от дясно) хаулит в цвят на тюркоаз. За съжаление, огромната маса "тюркоаз" предлаган на пазара е именно имитация от боядисан хаулит или още по-често от друг минерал - магнезит. Според нас правилният подход в такъв случай е клиентът да бъде информиран точно за същността на предлаганата стока, това да е правилно отразено в  исканата цена,  а купувачът сам да направи своя информиран избор. 

 

 

320_03_7902_natural_and_dyed_howlite 320_03_7945_turquoise_white_buffalo_howlite

 

 

Друг интересен факт е информацията за съществуването на рядко срещана, бяла на цвят разновидност на тюркоаза, наричана "Бял бизон" (White buffalo), и обвинението от друга страна, че това е хаулит, предлаган по този начин само поради по-високата цена на тюркоаза като цяло.  Авторитетите по въпросите на тюркоаза Джо Д. Лоури и Джо П. Лоури, в своята книга "Тюркоаз: Световната история на един забележителен скъпоценен камък"  (Turquoise: The World Story of a Fascinating Gemstone) не отбелязват нито наличието на такъв вид тюркоаз, нито на такъв вид имитация с хаулит, в иначе доста изчерпателния раздел по тези въпроси. Понеже разполагаме с тюркоаз, хаулит и един кабошон, подарен ни за "Бял бизон", сложихме ги в един кадър и оставяме на Вас да прецените сами за себе си останалото от горната фотография вдясно. Подредбата е както следва: отдясно - тюркоаз, среда - "Бял бизон", отляво - два кабошона от хаулит.

Като оставим настрана закачките, ние смятаме, че хаулитът притежава свои качества, които го нареждат достойно със собственото му име в списъка на ювелирните камъни по предлаганите от нас бижута.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

320_00_3738_howlite_ring

Към всички бижута с хаулит от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

не се свързва с определен зодиакален знак

Месец от годината

Планета:

Годишнина:

 

По причина на своята "кратка" история в познанието на човечеството хаулитът  не се свързва с традиционните астрологични системи, т.е. не се асоциира с определена зодия, планета и т.н. Това не му пречи да има почитатели, които вярват в неговите магически и лечебни свойства.

Някои смятат, че медитацията върху хаулит подпомага излизането на духа от тялото и дава поглед към предишните животи. Вярва се също, че подобен ефект на връщане на спомени от  минали времена и животи може да се постигне с поставяне на хаулита върху третото око.

В по-традиционните измерения на реалния живот се приема, че хаулитът успокоява цялото тяло и отпуска мускулното напрежение, намалява стреса и подобрява съня. С други думи казано - камък на успокоението.

Други приемат хаулита като пазител на горните чакри (5-та, 6-та и 7-ма) и камък който пречиства както аурата, така и кръвта.