backgr

Вторник, 18 Юни, 2024
СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И БИЖУТЕРИЯТА

В този раздел ще се опитаме да разгледаме всичко - скъпоценните камъни от началото на техния добив и обработка до това как завършват под формата на бижута, накити и украшения. Скъпоценните камъни са представени поотделно, като освен това сме поместили информация с примери за различни техни характеристики и оптични ефекти, стоящи в основата на тяхната привлекателност.

Предоставяме на Вашето внимание кратка информация и за други бижутерски материали - метали (злато, сребро и т.н.), кост, кожа и пр. Отделили сме и по няколко реда за изкуствените (създадени от човека) материали - стъкло и синтетични камъни.

По отношение на мистиката и легендите около скъпоценните камъни поместваме интересни и любопитни факти. Смятаме, че не сме компетентни по въпроса за лечебната сила и въздействието на скъпоценните камъни върху човека и неговото здраве, и поради тази причина Ви предлагаме единствено информация под формата на заглавия на книги и връзки към други сайтове, специализирали се по този въпрос, като начална точка на Вашите търсения.

От "спортен интерес" Ви предлагаме и малко обща информация за историята на бижутерията, за стиловете в нея, както и за по-известните дизайнери и модни къщи, оставили трайни следи в областта на ювелирното изкуство.

Желаем Ви приятни мигове в "прелистването" на тази наша скромна енциклопедия!