backgr

Четвъртък, 08 Юни, 2023
СРЕБРО - ВИЗИТКА

Среброто също е много разпространен и използван бижутерски материал. Когато от него не се секат парички, фотографски филми и др. работи, можете да го видите под формата на украшения, съдове и прибори за хранене. Който са го кръстили в християнско вероизповедание като малък, по всяка вероятност са го топнали в църковния сребърен купел със светена вода.

В българския език съществува думата "сребролюбец", която отличава тези които обичат среброто от всички останали, които очевидно не го обичат. Ами иначе и те щяха да са сребролюбци!

Среброто е химичен елемент с химичен символ Ag (от лат. argentum) и пореден номер 47. Представлява мек, бял метал с наситен блясък. Среброто притежава най-високите електрическа и топлопроводимост от всички метали. Среща се както в чист (самороден) вид, така и под формата на естествена сплав (наричана електрон) със златото. Среща се и в състава на различни минерали.

Чистото сребро има относителна плътност 10,49 г/см3.

Среброто е известно на човека от дълбока древност и оттогава е ценено като благороден метал, който е използван за изработка на орнаменти, бижута, прибори и посуда за хранене, както и за монети. Сребърните йони, отделяни във водата имат бактерицидно действие, спиращо развитието на бактерии и гъбички – свойство, познато и използвано от хората от дълбока древност.

В наше време среброто е използвано в множество индустрии, напр. фотографската, електронната и т.н.

Среброто е много пластичен и ковък (но не колкото златото) материал, който притежава разкошен бял блясък и се полира превъзходно. Неговият цвят е най-бял сред този на металите, а способността му да отразява светлината е ненадмината.

Среброто е стабилно в чист въздух и в чиста вода, но потъмнява във въздух или вода съдържажи озон или сероводород.

Чистото сребро (99,9%) е обикновено прекалено меко и за изработка на бижута и прибори за хранене се използват негови сплави, най-често със съдържание на 92,5% сребро и 7,5% мед. Тази конкретна сплав е оптимална по отношение съдържание на сребро и желани механични свойства, носи името “стърлинг сребро” и е в употреба в Европа поне от 12 век. Често се означава и като сребро проба 925. Други метали могат да заменят медта в сплавта изцяло или частично, за да се намали образуването на шупли и пори при леенето, да се намали оксидирането от нагряване, да се увеличи устойчивостта против потъмняване и т.н. Част от използваните метали са титан, германий, цинк и платина. Понякога се добавят неметалите силиций и бор.

Често среброто се покрива с повърхностен слой от метала родий, за да се подобри неговата устойчивост срещу потъмняване. От древността се използва покриване на среброто със злато, частично с артистична цел или изцяло - за заблуда, че цялото изделие е изработено от злато.

Цената на среброто дълго време е била в порядъка 1/6 до 1/12 от цената на златото, но след колонизирането на Южна Америка (Перу и Мексико са традиционни производители на сребро и до сега), както и след откриването на златните и сребърни залежи в Калифорния и Невада в средата на 19 век, притокът на сребро към Европа и Азия нараства и в определени моменти цената на среброто достига до 1/75 от цената на злато със същата маса.

Известни центрове за изработка на сребърни изделия в Европа през късното средновековие са Париж във Франция, Аугсбург в Германия и Амстердам в Холандия.

В периода от 1840 до 1940 година в САЩ и Европа е изключително модерно заможните люде да използват сребърни сервизи за хранене. Сервизите от онова време понякога се състояли от до 100 различни типа прибори и посуда. По онова време възниква и традицията сребърните изделия да бъдат маркирани с един или повече знака, указващи чистотата на среброто, производителя, датата на изработка и т.н.

Някои музикални инстументи от най-висок клас са изработвани от сребърни сплави, например флейти.  В българската традиция е познато използването на сребро в сплавта за изработване на чанове за по-добро звучене.

 

СРЕБЪРНИ ГРИВНИ С ПОЗЛАТА - ЧИПРОВСКА ЗЛАТАРСКА ШКОЛА

КОПИЕ НА СРЕБЪРНА ГРИВНЯ ОТ XI ВЕК - УКРАЙНА

СРЕБЪРНИ ПРЕДМЕТИ НА ЛУКСА - XIX/XX ВЕК
СРЕБЪРНИ ГРИВНИ С ПОЗЛАТА - ЧИПРОВСКА ЗЛАТАРСКА ШКОЛА КОПИЕ НА СРЕБЪРНА ГРИВНЯ ОТ XI ВЕК - МУЗЕЙ НА НУМИЗМАТИКАТА, ОСТРОГ - УКРАЙНА СРЕБЪРНИ ПРЕДМЕТИ - XIX/XX ВЕК
СРЕБЪРНА ЦЪРКОВНА УТВАР ЦЪРКОВНА УТВАР - СРЕБРО С ПОЗЛАТА СРЕБЪРЕН СЕРВИЗ ЗА ЧАЙ - ВИЕНА, 1900
СРЕБЪРНА ЦЪРКОВНА УТВАР - ЧИПРОВСКА ЗЛАТАРСКА ШКОЛА ЦЪРКОВНА УТВАР, СРЕБРО С ПОЗЛАТА - ЧИПРОВСКА ЗЛАТАРСКА ШКОЛА
СРЕБЪРЕН СЕРВИЗ ЗА ЧАЙ - ВИЕНА, 1900

Среброто намира своето място и във фолклора, напр. като средство за отблъскване на вампири и върколаци, най-често под формата на сребърен кръст, сребърно огледало или сребърен куршум.