backgr

Понеделник, 18 Октомври, 2021
ГАЛЕРИИ - БИЖУТА И НАКИТИ

От доста време имам желание да покажа няколко галерии със снимки в тази категория. По причина на това, че колегите бижутери рядко разрешават да се снима из дюкяните им, мисията е доста трудна, но не невъзможна.

Снимките от следващите няколко галерии са заснети с любезното разрешение на съответните колеги, поради което ще разкажа с по няколко думи за тях.

Първата галерия е с фотографии от "Пътуващото шоу на Джен", както го нарекох за себе си. С Джен и Том Флеминг се запознах през 2008 г. Търгуват от около 20 години с бижута и други предмети на приложните изкуства, изработвани от майстори от племената Навахо, Зуни, Хопи, Санто Доминго. Имат бижутерски магазин в Монета, Вирджиния, но пътуват доста и предлагат автентични индиански бижута по фермерски фестивали, рокерски сбирки, оръжейни изложения, изложби на ретро и други автомобили и др. Ръцете на Том са окичени като коледни елхи с най-различни гривни, пръстени (понякога по 2 на пръст) и часовници. Същите тези ръце на място коригират по мярка пръстена, който желаете да закупите,  както и извършват поправка на Ваши бижута, без значение дали са закупени от тях или от друго място. Джен е висока около 1.50 м, но както каза веднъж: "За мен няма прекалено голямо бижу ...". Джен и Том ми подариха образците от американски тюркоаз, показани в съответната статия, като Джен беше също така любезна да ми поразкаже нещо за произхода на всеки един от тях. Ето линк към техния сайт: http://www.jansjewelry.com/index.php

ПЪТУВАЩОТО ШОУ НА ДЖЕН - ИНДИАНСКА БИЖУТЕРИЯ

320_0153_JJ

Следващата галерия е от "дюкяна" на г-н Мохамед в Солано Мол - Феърфийлд, Калифорния. Магазинът не е с акцент единствено върху бижутата, а и върху другите предметите от бита на американските индианци: дрехи, сувенирни оръжия, ножове, тотеми, капани за сънища и т.н. Г-н Мохамед е емигрант от Палестина и се занимава близо 40 години с търговия с артефакти, вкл. такива с антикварна стойност, от бита на индианците. Съвсем в традицията на Изтока пазарлъкът при него е задължителен и продължителен. Предлаганите от г-н Мохамед индиански бижута са много стилни и подбрани с изключителен вкус, за което се надявам ще се убедите от следващите фотографии. Горещо препоръчвам въпросния магазин.


От видяното и заснето в магазина на г-н Мохамед отделно оформих една малка галерия наречена "ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯТА НА ТЮРКОАЗА", в която съм подбрал бижута с различни по цвят и шарка тюркоази с което да се илюстрират различните лица на този уж познат камък.

БИЖУТАТА НА СЕВЕРНОАМЕРИКАНСКИТЕ ИНДИАНЦИ

320_03_5609_buckle_and_bracelet

 

ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯТА НА ТЮРКОАЗА

320_03_5445_turquoise_bracelets