backgr

Петък, 24 Септември, 2021
СЕРПЕНТИН - ВИЗИТКА

С името серпентин се нарича група от 20 минерала със сходен химичен състав и близки свойства.  Коренът идва от латинската дума за змия, което обяснява и руското наименование - "змеевик". Серпентинит се нарича скалата, изградена предимно от минерали от серпентиновата група.

320_03_3029_serpentine_beads_various_colors 320_00_2761_russian_serpentine_set 320_03_3072_serpentine_ring_and_bracelet

Минералите от серпентиновата група се наблюдават в две основни агрегатни разновидности: с люспеста структура (напр. антигорит) и с влакнеста структура (хризотил).

За любознателните ще изброим имената на 20-те минерала, съставляващи серпентиновата група: Амезит, Антигорит, Бертерин, Бриндлейит (Нимезит), Гриналит, Дозиит, Кариопилит, Карлостуранит, Карпинскит, Келиит, Клинохризотил, Кронстедтит, Лизардит, Мауфит, Непуит, Ортохризотил, Парахризотил, Пекораит, Фрайпонтит, Циналсит.

Различните агрегати на тези минерали често се обозначават с различни имена: боуенит, уилямсит, офит, като за целите на този сайт обаче ние ще използваме по-простичкото серпентин.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СЕРПЕНТИНА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

((Mg, Fe, Ni)3Si2O5(OH)4)

основен силикат на магнезия/желязото/никела

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

21/2 - 51/2

твърдостта варира по причина многообразието на минералите от групата и разнообразието на техните агрегати

ЦВЯТ

нюанси на зеленото, жълтото, кафявото

понякога в нюанси на бяло-сиво до сиво-черно; често на петна

ПЛЕОХРОИЗЪМ

не се наблюдава

ПРОЗРАЧНОСТ

полупрозрачен до непрозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

няма

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.44 – 2.62 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

моноклинна

микрокристалинни агрегати

ЦЕПИТЕЛНОСТ

няма

ЛОМ

неравен, иглест, жилав

съобразно характера на агрегата

НАХОДИЩА

Афганистан, Китай, Русия, Корея, Индия, Мианма, Канада, Австрия, Норвегия, Италия, Нова Зеландия, САЩ,  и др.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Серпентинът е известен в Европа поне от римско време, като през последните 400 години е широко използван за изработване на аптекарски съдове и даже е наричан "аптекарски камък".

Какво общо има серпентинът със змиите? - Нищо, освен това, че някои серпентини наподобяват  по цвят и шарка змийска кожа. Тази прилика, освен името, води и до много поверия - древни и съвременни, някои от които са описани по-долу.

320_03_3059_russian_and_other_serpentine bowenite serpentine cabochons 320 11 2330 320_03_1463_russian_serpentine_close-up

Серпентинът е един от традиционните декоративни камъни добивани в Русия. Първоначално е  добиван в Урал, като понастоящем се добива и в централен и южен Сибир.

Уралски серпентини са използвани в облицовките на станции "Щелковская" и "Алексеевская" на Московското метро. Друг пример за използване на серпентина в архитектурата е амвонът на църквата "Св. Магдалена" във Вроцлав, Полша.

320_03_3040_serpentine_carvings 320_02_0340_serpentine_carving 320_03_3021_serpentine_massage_wand

Някои серпентини са много близки по външен вид с нефрита и жадеита и на практика на изток често се предлагат с имена като "корейски жад", "нов жад", "планински жад" и т.н. Това не е коректно, защото серпентинът е доста по-разпространен и се обработва по-лесно от нефрита и жадеита, което неминуемо означава, че цената му следва да е доста по-ниска.

Серпентинът сам по себе си е достатъчно интересен от декоративна гледна точка и все повече се налага в бижутерията със собственото си име.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

Знак oт зодиака:

Скорпион

Планета:

Сатурн

 

Поради приликата си със змийската окраска серпентинът е използван от древността насам като камък-пазител срещу змийски ухапвания. Постепенно започва да се използва и като противоотрова срещу всякакви отрови. Това е причината от серпентин да са изработвани всевъзможни чаши и съдове през средновековието. Вярвало се, че отровата ще се изпари, а според други поверия - че съдът от серпентин ще се пръсне на парчета, ако в него се налее отрова.

В Германия вярвали, че нагретият серпентин предпазва при епидемия от холера. Италианските селяни имали поверие, че серпентинът предпазва от ухапвания на змии или насекоми, а ако човек е вече ухапан - с полагане на камъка върху ухапаното място отровата се извлича от тялото на ухапания.

През средновековието серпентинът се приемал като камък на маговете, занимаващи се с черна магия. За обикновените хора носел изпитания във вид на изкушения (директна препратка към библейската история със змията в Райската градина).

Съществува поверие, че украшенията от серпентин помагат на човек да разбере от какво следва да се пази. Също така се вярва, че серпентинът помага за лекуването на болести породени от завист, ревност, страх, ненавист и други отрицателни емоции.