backgr

Петък, 24 Септември, 2021
УНАКИТ - ВИЗИТКА

Унакитът е полускъпоценен камък, който се използва сравнително отскоро в бижутерията. Това не означава, че е открит неотдавна. Просто значението му в бижутерската индустрия досега е било скромно по причина липсата или неадекватността на неговия маркетинг. Всъщност той е доста известен и използван в САЩ, от където тръгва и разширяването на неговата популярност по света.

 

320_03_7160_unakite_egg 320_03_7183_unakite_cabochons 320_03_7163_carved_unakite_beads_and_focal_element

 

Унакитът представлява разновидност на гранита, състояща се от 3 известни полускъпоценни камъка - зелен епидот, розов фелдшпат и сиво-бял кварц. Името си унакитът е получил от планината Унака, Окръг Уникои  - Тенеси, където е идентифициран за първи път. Корените на наименованието са в езика на местното индианско племе Чероки.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА УНАКИТА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

SiO2 - кварц, Ca2Al2(Fe3+;Al)(SiO4)(Si2O7)O(OH) - епидот, KAlSi3O8 / NaAlSi3O8 / CaAl2Si2O8 - фелдшпат

агрегатът може да включва също слюда и турмалин

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

6 - 7

ЦВЯТ

зелено в различни нюанси с петна от розово до керемидено и точки в бяло и черно


ПЛЕОХРОИЗЪМ

не се наблюдава

ПРОЗРАЧНОСТ

непрозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

не се наблюдават

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.85 - 3.20 g/cm3

варира в зависимост от пропорциите на основните съставляващи, както и от наличието на други минерали

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

 

агрегат от 3 или повече минерала

ЦЕПИТЕЛНОСТ

няма

ЛОМ

зърнест до неравен

НАХОДИЩА

САЩ, Бразилия, Южна Африка, Зимбабве, Китай  и др.

Цветът на унакита варира в зависимост от пропорциите в минералния състав и може да бъде както преобладаващо зелен с петна в розово, така и розов със зелени петна. Също така възприятието за основен цвят може да бъде различно, в зависимост от едрината на отделните кристали и структурата на агрегата. Цветът на унакита не се влияе от продължително излагане на слънце.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Унакитът се полира добре и представлява добър материал за изработка на различни мъниста, елементи за висулки, кабошони и декоративни фигурки. Пастелните му цветове в есенна гама го правят предпочитан избор в последно време измежду много други полускъпоценни камъни.

Първите данни за използването на унакита като декоративен и бижутерски материал са от 1874 година.

Повечето от находищата на унакит в САЩ се разпростират по протежението на хребета Блу Ридж, дял от Апалачите, в няколко щата - Тенеси, Северна Каролина и Вирджиния.  Там се среща  основно под формата на заоблени камъни по речните корита.

През 50-те години на XX век предприемчиви търговци закупуват правата за добив от собствениците на частни земи в районите със залежи и голямо количества необработен унакит е изнесен в Япония. Понастоящем по-голямата част от залежите на американски унакит са в пределите на Национален парк Шенандоа, представляват защитен природен ресурс и на практика са недостъпни дори за колекционери.

Все пак природните стихии, някои от които са създали този прекрасен камък преди 300 - 400 милиона години, дават шанс да бъде докоснат и сега. През 1995 и 1996 година проливни дъждове отмиват големи количества земна и скална маса по склоновете на планината. Голямо количество унакит, свлечен от склоновете на хребета Блу Ридж, е открит по бреговете на река Роуз в окръг Мадисон, Вирджиния.

 

 

320_03_7177_brazilian_and_chinese_unakite 320_03_7171_chinese_unakite_beads 320_03_7178_chinese_unakite_pendant

 

Понастоящем на пазара се предлага унакит основно от Бразилия и Китай. Унакитът от различните месторождения притежава своите собствени характеристики и изборът е въпрос на лични предпочитания.

Понякога погрешно наричат унакита "Исусов камък" - традиционно име за един друг зелен камък с червени петна, а именно хелиотроп (известен още и като "кървав камък"). Следва да се отбележи, че по времето на Иисус унакитът не е бил познат по съответните земи.

Подобно на други скъпоценни камъни, представляващи агрегати от различни минерали, унакитът трябва да се пази от киселини и нагряване, както и да не се почиства с пара и ултразвук.

 

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

320_00_6162_unakite_and_silver_ring

Към всички бижута с унакит от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Скорпион

Месец от годината:

Планета:

Годишнина:

 

Като сравнително нов-камък в палитрата на скъпоценните и полускъпоценни камъни, подобно на чароита, ларимара, гаспеита, сугилита и др., унакитът не притежава "наследство" от митове, легенди и поверия свързани с него.

Някои вярват, че унакитът възстановява загубената енергия и баланса между душевността и тялото. Също така се вярва, че помага при възстановяване на телесното тегло и при проблеми във възпроизводството, както при мъжа, така и при жената. В тази връзка съществува вярване, че подпомага безпроблемната бременност.