backgr

Понеделник, 18 Октомври, 2021
ОПУШЕН КВАРЦ И МОРИОН - ВИЗИТКА

Опушен кварц, морион, "раухтопаз" и кейрнгорм са различни имена на един и същ полускъпоценен камък, а именно кварц в нюанси на сиво-жълто, жълто-кафяво, през кафяво до почти черно.

 

250_02_0186_morion_crystal 320_01_9995_smokey_quartz_crystals_specimen 250_01_9986_morion_crystal_specimen

 

Опушеният кварц се нарича така по различните нюанси на обикновения дим, от сив до тъмнокафяв, които могат да се различат в неговия цвят. По-тъмните образци са наричани морион, като в някои държави (напр. Испания) морион е изобщо синоним за опушен кварц. Опушено-жълтата до жълто-кафява разновидност, добивана в Шотландия се нарича "кейрнгорм" (понякога изписвано на български и "кернгорм") по името на местната планина, където е добиван от древността до наши дни.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ОПУШЕНИЯ КВАРЦ

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

SiO2

силициев двуокис

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

7

ЦВЯТ

от бледо жълто до жълто-зелено, жълто-кафяво през кафяво до почти черно

основния цвят на практика е винаги с нюанси на сивото (виж по-горе обясненията относно цветовете и различните наименования)

ПЛЕОХРОИЗЪМ

при тъмния на цвят опушен кварц

кафяво - червенокафяво

ПРОЗРАЧНОСТ

прозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

понякога котешко око, астеризъм

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.65 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

тригонална

ЦЕПИТЕЛНОСТ

няма

ЛОМ

мидест, крехък

НАХОДИЩА

Бразилия, Мадагаскар, Русия, Швейцария, Украйна, Шотландия и др.

Опушеният кварц дължи своето оцветяване на естествената радиация на земните недра, с която е облъчван в продължение на по-кратко или по-дълго време (милиони години) и с различен интензитет, в зависимост от местните условия на кварцовото месторождение.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Опушеният кварц с рутилови включвания се среща доста по-често от безцветния му "родител", планинския кристал, със същите включвания. Освен това, опушеният кварц носи всички останали белези на фамилията на кварца.

Оцветяването на по-големите кварцови кристали нерядко е зонално, като сърцевината може да бъде от млечен или сив кварц, след това планински кристал, опушен кварц, цитрин, морион. Преходите могат да бъдат както резки, така и едва забележими.

На фотографията долу в средата може да се види образец на опушен кварц с т.н. "призраци" или "фантоми". Това са следи от по-стар кристал, върху който след някакъв период от време е продължил да нараства друг кристал, често при различни условия на кристализация, и т.н. При опушения кварц, фантомите се забелязват по-лесно с просто око, отколкото при планинския кристал.

На фотографията в дясно се вижда как "дефект" при нарастването на кристала може да причини разлагане на светлината, иначе нехарактерно за кварца.

 

320_01_9930_rutilated_smokey_quartz 250_03_7240_smokey_quartz_prism_with_ghosts 320_03_6757_rutilated_smokey_quartz

Опушеният кварц се оформя във всевъзможни форми, като когато е  без включвания се предпочита неговото фасетиране. В противен случай най-често се оформя на мъниста или кабошони, но както всяко правило при хората и това има своите (не толкова рядко срещани)  изключения. Също така, опушеният кварц е един от любимите материали на китайските майстори за изработване на фигури и статуетки съгласно древните традиции и естетика на Фън-шуй.

 

320_03_6746_faceted_smokey_quartz_beads 320_00_3810_faceted_smokey_quartz 320_03_6751_smokey_quartz_bead_bracelets

 

Името "раухтопаз" (Rauchtopaz), с което понякога се нарича опушения кварц, произлиза от немското "Rauch"за дим и топаз. Това е абсолютно неправилно название, тъй като топазът и кварцът са минерали от съвсем различни групи. Също така, топазът е доста по-рядко срещан и съответно по-скъп скъпоценен камък. Въпреки, че названието е добило популярност от много отдавна (може би няколкостотин години), в днешни времена бижутерската индустрия се стреми да го избягва напълно и то се използва единствено от некоректни търговци, търсещи по-висока цена за по-евтиния опушен кварц. Най-често става въпрос за опушен кварц, подобен на снимката горе в средата, който е фасетирани в стила на по-скъпия топаз. Освен всичко останало, в природата не съществува "опушен" топаз.

Съветският писател Рустем Валаев описва в своя сборник с новели "Елмазът - крехък камък" историята за това, как по времето на Екатерина ІІ директорът на шлифовъчната фабрика в Екатеринбург трябвало да изпрати всички налични златисти топази в двора на императрицата, където "опушените топази" били вече доскучали на всички и излизали от мода.  Изпратените  истински топази се харесали и дошла поръчка за нови. Исканото количество било много голямо, а нямало нищо налично. Директорът не знаел какво да прави и споделил това с местния дякон. Той му споменал, че в олтара има чудодейна икона на св. Варвара Великомъченица, която от грешника праведник може да направи, камо ли да не може да превърне "опушения топаз" в златист. И кесаревото-Кесарю, а божието - Богу. Срещу заплащане, дяконът взимал опушен кварц, а на следващия ден носел златисти топази. Забогатял дяконът, докато един ден местният аптекар не разказал на директора как веднъж жената на дякона загубила едната си обеца с опушен кварц. Намерили обецата на следващия ден в погачата хляб, където топлината от изпичането превърнала опушения "топаз" в златист.

Следва да се отбележи, че не само топлината но и светлината, в частност ултравиолетовите лъчи, действа на опушения кварц. Не се препоръчва излагането за дълго време и/или съхранението му на пряка слънчева светлина, тъй като ще изсветлее.

Опушеният кварц е "национален" камък на Шотландия и скиптърът на шотландските крале е инкрустиран с кейрнгорм.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

320_03_8053_faceted_smokey_quartz_earrings

Към всички бижута с опушен кварц от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Козирог, Скорпион

вторичен и за двете зодии

Месец от годината

Планета:

Плутон

според някои автори - Сатурн
Годишнина:

 

Опушеният кварц е свещен за келтските друиди. Откриван е и в римски погребения под формата на накити и амулети.

Съществува вярването, че опушеният кварц е камък-пазител. Окултистите приемат, че за разлика от много други камъни, които поглъщат негативната енергия, опушеният кварц просто я "разтваря". Също така се предполага, че свръхестествените му качества са по-силни от тези на планинския кристал.

Подобно на планинския кристал, опушеният кварц е използван от гадателите за поглед във времето и пространството. Сферите от опушен кварц са използвани по същия начин, както тези от безцветен.

Някои смятат, че опушеният кварц е камък на благоразумието и помага човек да реагира избирателно към събитията или другите хора.