backgr

Сряда, 10 Август, 2022
СЛЪНЧЕВ КАМЪК - ВИЗИТКА

Слънчев камък е по-популярното име на авантюриновия фелдшпат. Той е член на голямото семейство фелдшпати, включващо други известни скъпоценни камъни като амазонит, лунен камък, ортоклаз и лабрадорит. По всяка вероятност хората са започнали да го наричат "слънчев" поради отразяващата му "искряща" повърхност, когато е наблюдаван под определен ъгъл.

 

320_03_7347_thumbled_sunstone 320_03_3230_sunstone_cabochons 320_03_3249_sunstone_close-up

 

Проблясванията от вътрешността на слънчевия камък се дължат на включвания от плоски кристали, най-често на хематит или гьотит.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СЛЪНЧЕВИЯ КАМЪК

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

(Ca, Na)(Al, Si)2Si2O8

натриево-калциев алуминиев силикат

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

6 - 6 1/2

според някои източници - до 7

ЦВЯТ

оранжев, червено-кафяв

по-рядко безцветен или жълт с различни на цвят проблясвания (също така виж по-долу)

ПЛЕОХРОИЗЪМ

много слаб или не се наблюдава

ПРОЗРАЧНОСТ

полупрозрачен до непрозрачен

най-добрите образци са прозрачни

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

авантюринисценция

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.62 - 2.65 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

триклинна (рядко в макроскопичен вид)

обикновено плътни агрегати

ЦЕПИТЕЛНОСТ

перфектна

ЛОМ

зърнест, осколъчен, крехък

НАХОДИЩА

Индия, Канада, Мадагаскар, Танзания, Норвегия, Русия и САЩ

Общата тоналност на слънчевия камък е обикновено в нюанси на оранжево-червения цвят, но се срещат образци в нюанси на зелено или синьо.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Дълго време едно от най-големите находища на слънчев камък е това в Тведестранд в южна Норвегия. По понятни причини слънчевият камък е познат на местното население още от древността и артефакти са откривани в погребения на викингите.

Интересно е да се отбележи, че в Тведестранд се среща и една рядка разновидност розов зоисит, позната като тулит.

Слънчевият камък е познат  от древността и в Индия, както и на североамериканските индианци.

Една от най-известните разновидности на слънчевия камък е Орегонският слънчев камък.  Това е единствената разновидност имаща в състава си мед, както и включвания от жълто-оранжеви миниатюрни медни кристали. Медта в състава на орегонската разновидност я оцветява понякога в нетипични за слънчевия камък цветове, а именно червено, зелено, зелено-синьо, розово, жълто и др. Понякога камъните могат да бъдат оцветени едновременно в два или три цвята, както и да проявяват изразен плеохроизъм. Отчитайки уникалността на Орегонския слънчев камък, местните законодатели го провъзгласяват за официален скъпоценен камък на щата Орегон през 1987 година.

Висококачествените образци от орегонски слънчев камък могат да достигнат цена от 1000 щ.д./карат и повече.

Друга интересна разновидност идва от Австралия. Наричана е "дъгова решетка" (от англ. rainbow lattice) и демонстрира едновременно авантюринесценция и адуларесценция.

sunstone cabochons 320 10 3253 sunstone faceted 320 10 3249  

Полупрозрачният и непрозрачен слънчев камък най-често се оформя като кабошони или пластини, докато прозрачният обикновено се фасетира.

Поради добрата цепителност следва със слънчевия камък  да се борави внимателно, когато се изработват бижута. Също така, не се препоръчва почистване на слънчевия камък с агресивни препарати или с ултразвук.

 

 

320_03_7353_aventurine_glass_vs_sunstone 320_03_7359_aventurine_glass_vs_sunstone_close-up

 

Слънчевият камък не е от най-често срещаните ювелирни камъни. Известната авторка на множество книги Рене Нюман го включва към екзотичните скъпоценни камъни в първия том на своята книга с едноименно заглавие (R. Newman - Exotic Gemstones, Volume 1). Интересно е да се отбележи обаче, че евтините имитации на слънчевия камък заливат пазара, като за съжаление търговците неволно или умишлено не указват изкуствения произход на този материал, създаден от човека и представляващ авантюриново стъкло с  медни стружки. На горните фотографии са показани в общ и в близък план често срещани имитации (отляво), наред с естествения слънчев камък (от дясно).

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ


Към всички бижута със слънчев камък от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Лъв

Овен, Везни

Месец от годината

не се свързва с определен месец от годината

Планета:

Слънце

Годишнина:
не се свързва с определена годишнина

 

Древните гърци наричали наричали камъка хелиолит (в буквален превод "слънчев камък") и го свързвали с бога на слънцето Хелиос, но също така и с Аполон - бога на светлината. Те вярвали, че камъкът ободрява и укрепва тялото, а също така подобрява състоянието на духа. Понякога инкрустирали чашите със слънчев камък с вярата, че ще ги предпазва от отрови.

Слънчевият камък е използван от шаманите на някои североамерикански индиански племена при получаване на напътствия от Духовете. Поставян е в центъра на лечебното колело ("свещените обръчи"), тъй като се вярва, че подпомага улавянето на оздравителните сили на Слънцето.

Съществуват легенди, че викингите използвали слънчевия камък като средство за навигация както в земния живот, така и в отвъдния свят.

Друга легенда гласи, че папа  Климент VII притежавал слънчев камък със светещо петно, което се местело по повърхността на камъка от изток на запад през денонощието, подобно на движението на слънцето.

В източните традиции слънчевият камък се свързва с "янг" (мъжкото начало) и балансира женското начало "ин", представлявано от лунния камък.

Съвременните литотерапевти използват слънчевия камък за облекчаване на различни състояния при депресии и фобии, както и за намаляване на стреса и неспокойствието.

Някои препоръчват слънчевия камък периодически да бъде излаган за известно време на слънце.