backgr

Понеделник, 18 Октомври, 2021
ШПИНЕЛ (СПИНЕЛ) - ВИЗИТКА

Шпинелът, известен още като благороден шпинел, е може би най-големият "измамник" в света на скъпоценните камъни. Познат още от древността, на практика до преди около 200 години той е считан за рубин или сапфир, в зависимост от цвета си.

 

320_05_5733_spinel_chips 320_05_5778_spinel_crystal 320_05_5787_magnetite_crystal

 

Предполага се, че името шпинел (понякога произнасяно и като спинел) произлиза от латинската дума за шип, трън - "spina" и най-вероятно описва острите кубични кристали на този прекрасен скъпоценен камък. Друг вариант за името предполага, че то произлиза от гръцката дума за искра "σπινθήρας" (спинтирас), във връзка с блясъка и червения цвят на камъка.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ШПИНЕЛА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

MgAl2O4

магнезиво-алуминиев окис (благороден шпинел)

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

8

ЦВЯТ

червен, оранжев, жълт, кафяв, син, виолетов, пурпурен, зелен, черен

(виж по-долу обясненията относно цвета)

ПЛЕОХРОИЗЪМ

не се наблюдава

ПРОЗРАЧНОСТ

прозрачен до непрозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

не

много рядко астеризъм

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

3.54 - 3.63 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

кубична

ЦЕПИТЕЛНОСТ

неясна

ЛОМ

мидест, неравен

НАХОДИЩА

Мианма, Таджикистан, Камбоджа, Шри Ланка, Афганистан, Австралия, Бразилия, Виетнам, Мадагаскар, Непал, Нигерия, Танзания, Тайланд, САЩ и др.

На практика под името шпинел се крие група минерали с кубична кристална решетка и обща формула АЕ2О4, където Е може да бъде алуминий (Al) - шпинелова серия, желязо (Fe) - серия на магнетита и хром (Cr) - хромитна серия. Малка част от тези минерали имат ювелирни качества, като серията на шпинелите включва още ганит (A = Zn) и херцинит (A = Fe). Други познати имена на разновидности са ганошпинел, пикотит и плеонаст.

Идея за това, какво означава "с ювелирни качества", може да се добие от двете фотографии горе в средата и вдясно. Централната фотография показва кристал на благороден шпинел от Могок, Бирма. Вдясно - кристал магнетит, негов родственик. Най-вероятно 100 души от 100 възможни биха избрали червения шпинел за вграждане в украшение. Това обаче не омаловажава съществуването на магнетита - много важен навигационен помощник на старите мореплаватели, с документирано използване в Европа още от XI век.

При отсъствие на примеси шпинелът е безцветен. На практика обаче микропримеси винаги присъстват и поради тази причина шпинелът се среща в почти всички възможни цветове. Оцветяващи агенти могат да бъдат желязо, хром, ванадий и кобалт.

Известни са шпинели, които променят цвета си - обикновено от сиво-син на дневна светлина на пурпурно на изкуствена светлина (източник с нажежаема жичка).

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

В древността червеният шпинел не е отличаван от рубина и пиропа, освен може би по различната твърдост. Едно от старите имена на шпинела е "рубин балас" по името на историческата област Бадакшан (част от сегашните Афганистан и Таджикистан), където от векове се добиват този скъпоценен камък. Друго историческо име е "лал" (от персийското название на Бадакшан), използвано и в стари руски манускрипти.

В някогашната Бирма (сега Мианма), където благородният шпинел се добива традиционно наред с рубина, още от 1587 г. той е смятан за отделен скъпоценен камък. В отсамната част на света обаче, заблудата продължава до началото на XIX век. Поради нея, много исторически шпинели носят името "Рубинът на ...". Първи в този списък е "Рубинът на Черния принц" - червен шпинел с неправилна форма и предполагаемо тегло 140-170 карата. С известна история от средата на XIV век, в момента шпинелът е част от Британската регалии. Монтиран е върху кралската корона в кръстообразен орнамент, непосредствено над диаманта "Кулинан II". Шпинелът носи името си по прозвището на Едуард от Уудсток, принц на Уелс, който го получава най-вероятно през 1366 г. като част от награда за военна помощ, оказана в Испания.

Следващият "измамник" в списъка е "Рубинът на Тимур" - спинел с наситено-розов цвят и с тегло 352 карата. Смята се, че става притежание на Тимур, когато завладява Делхи през 1398 г. Върху камъка са гравирани надписи и имената на някои от неговите притежатели, като понастоящем "Рубинът на Тимур" е частна собственост на британското кралско семейство. Подарен е на кралица Виктория през 1851 година от Източната индийска компания, като две години по-късно е вграден от бижутерската компания "Гаррард" в огърлица, заедно с още 3 спинела и няколко диаманта.

Шпинелът е по-рядко срещан от рубина и това допринася за неговата слаба известност и популярност сред широката публика. Обикновено кристалите на шпинела с ювелирно качество (прозрачност и цвят) не са големи. Рекордьори в това отношение са два кристала с тегло около 520 карата всеки и намиращи се в Британския музей. Друг подобен кристал с тегло около 400 карата се намира в Диамантения фонд на Русия. Най вероятно всички те са с произход Бадакшан.

През 2007 година в Танзания е открит гигантски кристал на шпинел с тегло над 52 кг. Кристалът е с много пукнатини и включвания, но от бездефектните зони са обработени множество камъни с тегло 20-30 карата, като има и един камък с тегло над 50 карата.

Филм за шпинелите на Таджикистан е заснет от френския гемолог, пътешественик, писател и режисьор Патрик Воало.

Кристалите на шпинела понякога са с толкова правилна форма и с толкова гладки стени, че се вграждат директно в накити без никаква обработка. Бирманците наричат такива кристали "nat thwe" - полиран от духовете.

spinel crystals Myanmar 320 10 3217 spinel Myanmar faceted 320 10 3220 spinel black faceted 320 10 3238

Въпреки че най-известни са шпинелите в червено, по-често срещани са нюансите на пастелно розово и синьо. На лявата и средната фотогафии по-долу са показани шпинели в "розовата" гама. Някои от сините шпинели пък могат да съперничат на сините сапфири с високо качество. Заедно с турмалина и диаманта, шпинелът е от малкото скъпоценни камъни, които могат да се срещнат в естествено черно (доколкото черно съществува в природата). На фотографията долу вдясно са показани заедно фасетирани мъниста от черен шпинел (отляво) и черен турмалин (отдясно).

320_08_2427_spinel_crystals pink spinel Vietnam 320 11 1837

 320_05_5724_black_spinel_vs_black_tourmaline

Въпреки приликите си с рубина, червеният шпинел може да бъде лесно отличен от него с помощта на несложни гемоложки тестове за относително тегло, твърдост и плеохроизъм. Рубинът е дихроичен (двуцветен), а шпинелът - не.

Поради относително високата твърдост (8 по Моос) и неясната цепителност, шпинелът е превъзходен камък за всякакви украшения, включително и пръстени. Устойчив е срещу надраскване и отчупвания по ръбовете. Може да понесе почистване с ултразвук или с пара, но все пак малко повече внимание няма да навреди.

 

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

350_05_5790_black_spinel_earrings

Към всички бижута с шпинел от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Стрелец

Месец от годината

октомври

Планета:

Плутон

Сатурн (син шпинел), Слънце (червен шпинел)
Годишнина:

22-ра

 

Един исторически факт, граничещ с легенда, е свързан с английския крал Хенри V. По време на прочутата битка при Аженкур (1415), кралят носи корона като част от шлема си. Централен камък върху короната е шпинелът "Рубинът на черния принц". Кралят участва в ръкопашния бой и получава по главата удар с бойна брадва от Дука на Аленсон. Легендата твърди, че ударът попада върху шпинела, който го отклонява и по този начин кралят е спасен от смърт.

Твърди се, че "Рубинът на черния принц" е бил на бойното поле още веднъж. Носен е от Ричард III, отново върху шлем, в битката при Босуърт фийлд през 1485. Този път обаче, легендарният скъпоценен камък не спасява своя притежател от смърт.

Шпинелите се свързват с любовта и се смята, че помагат човек да се пребори с егото си и да се отдаде на друг. Също така се смята, че камъкът насърчава страстта и удължава живота.

За черния шпинел се вярва, че е камък пазител, който също така възстановява връзки и решава противоречия. Счита се, че облекчава тъгата.